Ötven éve tett történelmi jelentőségű látogatást Rómában Athenagorasz konstantinápolyi pátriárka

Kitekintő – 2017. október 26., csütörtök | 19:20

Ma ötven éve, 1967. október 26-án kezdte meg történelmi jelentőségű látogatását Rómában Athenagorasz konstantinápolyi pátriárka. VI. Pál pápával 1964-től kezdve személyes találkozókkal és közös nyilatkozattal indították útjára a katolikus–ortodox párbeszédet.

Ötven éve, 1967 októberének utolsó napjaiban Athenagorasz konstantinápolyi pátriárka történelmi jelentőségű látogatást tett Rómában.

Vendéglátója, Boldog VI. Pál pápa néhány hónappal korábban járt Isztambulban, az egyetemes patriarkátus székhelyén. Az egyházfők látogatásainak előzménye az 1965. december 7-én kiadott közös nyilatkozat, mellyel a pápa és a pátriárka kölcsönösen visszavonták az 1054-es egyházszakadáskor kimondott kiközösítéseket.

A történelmi jelentőségű közös nyilatkozat szintén a két főpásztor személyes találkozásának eredménye. Ez – a sorban első – találkozó 1965 januárjában Jeruzsálemben jött létre, ahová mindketten imádkozó zarándokként érkeztek. Néhány héttel korábban a II. vatikáni zsinat résztvevői elfogadták az Unitatis redintegratio kezdetű dekrétumot, mely az ökumenikus mozgalom egyik alapokmánya. A zsinatot összehívó Szent XXIII. János pápa jelentős szerepet szánt a tanácskozáson az ökumenizmusnak, ezért is hozta létre 1960-ban a Keresztények Egységének Titkárságát, melynek élére az ökumenikus mozgalom egyik úttörőjét, Augustin Bea bíborost állította.

Athenagorasz pátriárka ötven évvel ezelőtti római látogatása jelentős tényező volt az ökumenikus párbeszéd elindulásában. Ezekben az években olyan dolgok váltak valósággá, melyek korábban elképzelhetetlennek tűntek, s ez a két egyházfő elkötelezettségének és bátorságának köszönhető. Mindketten sürgetőnek érezték az Egyház egységének helyreállítását, a kölcsönös szeretet és tisztelet kifejezését, valamint a párbeszéd megkezdését. Mindketten bátran vállalták az ezeréves bizalmatlanság légkörének eloszlatását. Két bátor ember történelmet írt.

A korabeli közvélemény pontosan érzékelte a történelmi pillanatot. Az Egyház egységéért imádkozó katolikusok és ortodoxok lelkét ugyanaz a remény töltötte el, melyből a két egyházfő kezdeményezései is táplálkoztak. A történelmi jelentőségű eseményeknek számos krónikása volt. Az ötvenedik évforduló alkalmával egy magyar görögkatolikus szemtanú írásán keresztül eleveníthetjük föl az eseményeket: Keresztes Szilárd nyugalmazott hajdúdorogi püspök írását ITT olvashatják.

Forrás: Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria