Ouellet bíboros: Viganò jöjjön elő rejtekhelyéről, bánja meg tettét, és engesztelődjön ki a pápával!

Kitekintő – 2018. október 8., hétfő | 20:44

Carlo Maria Viganò érsek, volt nuncius azzal vádolta meg Ferenc pápát, hogy enyhítette a visszaélésekkel meggyanúsított McCarrick egykori bíboros ellen kiszabott szankciókat. Marc Ouellet vatikáni bíboros visszautasítja a Szentatyával szembeni vádakat, és kiengesztelődésre szólítja fel Viganòt.

A vatikáni Püspöki Kongregáció prefektusa, Marc Ouellet bíboros reagált az egykori egyesült államokbeli nuncius, Carlo Maria Viganò érsek által Ferenc pápa ellen felhozott vádakra. Ouellet Viganònak címzett levelében azt állítja: sem XVI. Benedek, sem Ferenc pápa nem adott ki 2018 nyarát megelőzően szankciókat Theodore McCarrick egykori bíboros ellen – írja a Vatican News. Ugyanis „a mai napig nem áll rendelkezésünkre kielégítő bizonyíték az ő állítólagos bűntettét illetően”.

A Vatican News egy nappal azután tette közzé a levél tartalmát, hogy a vatikáni sajtószolgálat saját közleményt adott ki a „Viganò-üggyel” kapcsolatban. A közlemény azonban nem említi Viganò vádpontjait, aki még szeptember végén arra szólította fel Ouellet bíborost, hogy hozza nyilvánosságra azokat a dokumentumokat, amelyek Ferenc pápának a McCarrick ellen felhozott vádpontokkal kapcsolatos, állítólagos helytelen eljárásmódját bizonyítani lettek volna hivatottak. Ferenc pápa július végén megfosztotta McCarricket bíborosi tisztségétől azután, hogy a vád nyilvánosságra került, miszerint az egykori washingtoni érsek még a hetvenes években egy ministránst szexuálisan bántalmazott.

„Nincsenek ilyen, bármely pápa által aláírt dokumentumok”

Jóllehet Ouellet nem zárja ki, hogy a kúria nem mérte fel helyesen McCarrick ügyének súlyosságát, háromoldalas írásában Viganò összes vádpontját visszautasítja. Kijelenti többek között, hogy a Püspöki Kongregáció a maga és elődje, Giovanni Battista Re bíboros vezetése alatt az emeritus érseket „visszahúzódó életstílusra, saját és az Egyház javáért vállalt imára és böjtre” szólította fel. „Helytelen ezt az intézkedést szankcióként értelmezni, amelyet XVI. Benedek pápa kiszabott és Ferenc pápa felfüggesztett volna” – írja Ouellet. A kanadai bíboros 2010 júniusa óta prefektusa a Püspöki Kongregációnak.

A kongregáció dokumentációjában szintén nem található az egyik vagy a másik pápa által aláírt hasonló dokumentum. A mai helyzettől eltérően akkor még nem állt rendelkezésre megfelelő bizonyíték ahhoz, hogy hivatalos szankciókat lehetett volna kiadni. A kongregáció dokumentációjában, amelyet Viganò washingtoni hivatalának átvételekor megkapott, szintén nem található említés McCarrickről.

Ouellet ugyanakkor elismerte, hogy ma sem egészen világos előtte, hogyan lehetséges az, hogy McCarrick a róla keringő híresztelések ellenére ilyen magasra jutott az egyházi hierarchiában. Világos kell hogy legyen azonban, hogy a pápai döntéseket azok a hírek befolyásolják, amelyek az adott esetben a Vatikánba eljutnak. Az, hogy a felelős személyeket romlottsággal, illetve cinkossággal vádoljuk, igazságtalanság. McCarrick mindig meg tudta védeni magát.

Levelét pápai engedéllyel írta – mondja a kanadai kuriális bíboros. Személyes véleményét abban írta le, amelynek kialakítása során hivatalának dokumentumaira és személyes kapcsolataira alapozott. Viganò jelenlegi magatartása – véli Ouellet – számára „érthetetlen és elvetendő”. Teljességgel abszurd, hogy Viganò a szexuális visszaélések okán kitört botrányokból profitálni szeretne, hogy tudniillik a pápa morális tekintélyét „egy hallatlan és meg nem érdemelt támadással aláássa”. Felszólítja Viganòt, hogy jöjjön elő rejtekhelyéről, bánja meg tettét, és engesztelődjön ki a pápával.

Fordította: Koszoru Péter

Forrás és fotó: Katholisch.de

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria