Pacem in terris – Bulgáriában minden készen áll Ferenc pápa fogadására

2019. április 23., kedd | 10:02

Május 5. és 7. között látogat Ferenc pápa Bulgáriába és Észak-Macedóniába. Ez lesz a 29. nemzetközi útja. Iva Mihailova, az apostoli út bolgár szervezőbizottságának médiafelelőse számolt be a Vatican Newsnak a készülődés részleteiről.

„Már csak az utolsó simítások vannak hátra: reméljük, hogy nagyon szép fogadtatásban lesz része Ferenc pápának. Minden bolgár nagy lelkesedéssel és örömmel várja a Szentatyát” – mondta Iva Mihailova. Országuk történetében ez lesz a második pápalátogatás; először 2002-ben II. János Pál járt Bulgáriában. A szervezők igyekeznek minden tőlük telhetőt megtenni azért, hogy az esemény gyönyörű szép ünnep legyen, azoknak az értékeknek az ünneplése, amelyekben mindannyian osztoznak.

Az út egyik fontos állomása május 6-án Szófiában lesz, ahol Ferenc pápa együtt imádkozik a békéért a különböző felekezetek képviselőivel a Nezaviszimoszt téren. Nagyon szép esemény lesz – mondta Iva Mihailova. – A fővárosban egymástól néhány méterre található az ortodox és a katolikus székesegyház, a nagymecset és a zsinagóga. A tolerancia és a párbeszéd a különböző felekezetek között kezdettől fogva meghatározó volt a bolgár emberek életében. A többi balkáni országtól eltérően Bulgáriában soha nem követtek el vallási alapú bűncselekményt. Ez a béke, ez a tolerancia 1925-ben nagyon megérintette az akkor pápai delegátust, Angelo Roncallit, a későbbi XXIII. Jánost. Több kutató állítja, hogy éppen itt, bolgár földön kapta az ihletet János pápa ahhoz, hogy a II. vatikáni zsinatot ökumenikus jellegűvé tegye. Erre utal a mottó is, amit Ferenc pápa bulgáriai útjához választott, ami megegyezik XXIII. János enciklikájának címével: Pacem in terris (Békét a földön) – magyarázta az út szervezőbizottságának médiafelelőse. Az alig kétnapos látogatás hivatalos programját március 7-én tették közzé.

Bulgária egy kicsi ország, amely tíz éve az Európai Unió tagja. A nehéz kommunista múlt után az ország nagy lépéseket tett előre – tette hozzá Iva Mihailova.

A bolgár kárpit- és szőnyegkészítők híres központjában, Csiprovciban elkészült az a gobelin, két kézműves munkája, amelyet Ferenc pápának fognak ajándékozni. A tervek szerint a gobelint a Rakovszkiban bemutatandó szentmisén nyújtják át a Szentatyának.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
nem-akarhogyan-varjak-az-erdelyi-kispapok-ferenc-papat
Nem akárhogyan várják az erdélyi kispapok Ferenc pápát

Ferenc pápa személyében először látogat katolikus egyházfő Erdélybe. A Szentatya június 1-jén mutat be szentmisét a csíksomlyói szabadtéri oltárnál. A Gyulafehérvári Papnevelő Intézet növendékei május 25-én este a közösségi oldalukon tették közzé pápaváró meglepetésvideójukat.

2019. május 25., szombat
gyermekbantalmazas-vatikani-szemmel-hans-zollner-sj-nem-epitkezhetunk-alaaknazott-foldre
Gyermekbántalmazás vatikáni szemmel – Hans Zollner SJ: „Nem építkezhetünk aláaknázott földre”

„Gyermekeink védelmében” címmel szervezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) és az Ignáci Pedagógiai Műhely gyermekvédelmi konferenciát május 24-én Budapesten. A találkozó fő előadóját, Hans Zollnert kérdeztük.

2019. május 25., szombat