Palánki Ferenc püspök áldotta meg az ötvenéves debreceni mentőállomás dolgozóit és épületét

Hazai – 2022. november 28., hétfő | 16:47

A debreceni mentőállomás megnyitásának 50. évfordulója alkalmából november 25-én nagyszabású ünnepséget rendeztek az egység területén, ahol Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök megáldotta a dolgozókat, az új nyílászáróval ellátott épületet, valamint az évfordulót megörökítő emléktáblát.

A megáldás szertartása előtt a megyéspüspök a történelmi egyházak helyi közösségei nevében is kifejezte háláját és jókívánságait az évforduló alkalmából a mentőállomás dolgozóinak.

Felidézte: az idei ökumenikus imahét során a Debrecenben gyűjtött perselyadományokat a helyi mentőállomásnak ajánlották fel, az összeget kiegészítve  pedig mintegy 1,9 millió forintból egy Vscan Air UH prehospitális diagnosztikus eszközt szereztek be.

A főpásztor kifejtette, ezzel az adománnyal is szerették volna kifejezni, hogy az egyházak is rendkívül fontosnak tartják az itt dolgozók szolgálatát. Ezt követően Isten áldását kérte a debreceni mentőállomás dolgozóira és szeretteikre.

Az alföldi városban a 75 éves Országos Mentőszolgálat megalakulása után 25 évvel jött létre a mentőállomás, de a debreceni mentőszolgálat valójában majd’ 120 éves múltra tekint vissza. Az ország 250 mentőállomása közül az egyik legnagyobb az itteni.

Az itt dolgozó és szolgáló 220 munkatárs idén már 30 ezer esetet látott el. A mentőállomás ellátási területén – Debrecenben és vonzáskörzetében – mintegy 350 ezer ember él.

Az ünnepi rendezvényen a megáldási szertartást és a köszöntőbeszédek elhangzását követően mentési bemutatót, valamint NYSA-mentőautó-bemutatót is tartottak, valamint átadták az 50. évfordulóra készült „street falat” is. Az esemény zárásaként A sürgősségi ellátás aktualitásai a stroke, valamint kardiológiai vonatkozásban címmel szakmai előadás hangzott el.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria