Pánik helyett szolidaritás – Püspöki üzenet a vírusjárvány idején egy egészségügyi intézményből

Nézőpont – 2020. március 12., csütörtök | 12:10

Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens tagja már több mint egy éve kórházi kezelés alatt áll. Úgy gondolta, hogy éppen e sajátos helyzeténél fogva is megszólal a koronavírus-járvány idején, hogy a pánik helyett a szolidaritásra buzdítson. Az alábbiakban az ő gondolatait olvashatják.

Betegként Müller Cecília országos tisztifőorvos – egykori hittanosom – rendelkezéseit hallva első pillanatban riadalom ébredt bennem, hogyan tovább: Mi lesz a szentmiséimmel, hogy lesz tiszta ruhám, egy kis frissítő falat? Nagy örömmel tapasztalom az emberi gondoskodás éberségét. Szentmiséimet többen látogatják, mint korábban, mintha érzékenység ébredne a szívekben Isten és egymás iránt. Engedjék meg, hogy néhány bennem ébredt gondolatot megosszak ebből a sajátos helyzetből.

– A világjárvány alkalom számunkra a tanúságtételre. Hasonló trauma ritkán éri az emberiséget, nagy összefogásra van szükségünk. „Védem magam, hogy téged védjelek” – Anselm Grün német bencés szerzetes hívta fel a figyelmet erre a magatartásra Facebook-bejegyzésében. És megtartom a központi iránymutatásokat – teszem hozzá ehhez az általam legértelmesebbnek tartott gondolathoz.

– Imádkozzunk a kutatókért, hogy a világjárvány még súlyosabb elterjedésével szembeni védekezés eszközét mielőbb felfedezhessék.

– Tekintsünk együttérzéssel egészségügyi intézményeinkre, azok dolgozóira, akik nagy kihívás előtt állnak. „Nagyobb szeretete senkinek nincs annál, mint aki életét adja barátaiért” – ez a jézusi gondolat rájuk is érvényes.

– Az egészségügyi és szociális intézmények hermetikus elzárása sok hozzátartozónak könnyebbséget jelent. Tudatosítsuk azonban magunkban, hogy ez nem a teljes megkönnyebbülés ideje, az intézkedések inkább a szeretet leleményes gyakorlására adnak alkalmat. A szeretet különböző gesztusait tartozunk gyakorolni ilyenkor is, legyen az telefonálás, tiszta ruha küldése vagy csomagé, hogy az intézmények szükségszerűen monoton étkezési rendjét egy picit frissítsük. (Ezek módjáról az adott intézménynél érdeklődjünk.)

– Találjuk meg, az irgalmas szamaritánus példáját követve, a módját, hogy akár imádság, akár segítés révén odaálljunk a segítségre szorulók mellé. Köszönet mindazoknak, akik kritikus körülmények között is megtalálják a szeretet útját embertársaink felé.

– Váljunk eggyé az imádságban, betegek és egészségesek, a remény erejében!

2020. március 12.

Bíró László tábori püspök,
a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke

Lejegyezte: Agonás Szonja

Fotó: Fábián Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria