Paolo Pezzi érsek a pápa kazahsztáni útjáról: Fontos zarándoklat lesz az orosz katolikusok számára

Ferenc pápa – 2022. augusztus 19., péntek | 17:30

Az orosz katolikusok kazahsztáni zarándoklatukkal fejezik ki szeretetüket és hűségüket Ferenc pápa iránt, aki szeptemberben részt vesz a Világ- és a Tradicionális Vallások Vezetőinek VII. Kongresszusán Nur-Szultanban – fogalmazott egy interjúban a moszkvai Istenanya római katolikus főegyházmegye érseke.

A moszkvai Istenanya főegyházmegye zarándoklatot szervez Ferenc pápa szeptember 13. és 15. közötti kazahsztáni látogatása alkalmából, aki részt vesz Világ- és a Tradicionális Vallások Vezetőinek VII. Kongresszusán. A rendezvény célja a béke előmozdítása és annak megelőzése, hogy a vallást felhasználják a konfliktusok igazolására.

Szeptember 12-én Moszkvából indul a zarándoklat, amelynek mottója: Az egység tanúi vagyunk. Az első állomás Omszk, egy szibériai orosz város. A zarándokok másnap érkeznek meg a kazahsztáni Karagandába, és innen Karlagba, a szovjet Gulag egyik legnagyobb táborának helyére látogatnak, ahol 1930 és 1960 között több tízezer rab vesztette életét. Ez a vértanúság helye sok keresztény, köztük oroszok számára is. Szeptember 14-én Nur-Szultanba utazik a csoport, hogy részt vegyen a Ferenc pápa által vezetett szentmisén az Expo előtti téren. Szeptember 15-én indulnak vissza Moszkvába.

A Vatikáni Rádió orosz szerkesztőségének adott interjújában Paolo Pezzi érsek, a moszkvai Istenanya főegyházmegye vezetője hangsúlyozta, hogy ez egy nagyon jelentős zarándoklat lesz, amely az orosz katolikusok Ferenc pápához való közelségét kívánja kifejezni kazahsztáni látogatása alkalmával. „A pápa kazahsztáni látogatása nagyon fontos számunkra, orosz katolikus hívek számára. Először is azért, mert nem tudjuk, hogy a pápa ellátogathat-e hozzánk, és hogy mikor. Kazahsztán a hozzánk legközelebb eső ország, amelyet a pápa felkeres, ezért ez egy nagyszerű lehetőség, mert ide könnyen el lehet utazni. Továbbá kiváló alkalom arra, hogy kifejezzük hűségünket és mindenekelőtt a pápa iránti szeretetünket, hogy követjük őt, mert az oroszok szeretik a pápát. Ez indít bennünket arra, hogy zarándoklatra induljunk, és találkozzunk Ferenc pápával” – hangsúlyozta Paolo Pezzi érsek.

A moszkvai Istenanya főegyházmegye honlapján felhívást tettek közzé, amely a zarándoklaton való részvételre hív. A programon kívül José Luis Mumbiela Sierra, a kazahsztáni almati Szentháromság egyházmegye püspöke, a Közép-ázsiai Püspöki Konferencia elnöke szavait is idézik, amelyeket a Vatikáni Rádiónak adott interjújában mondott: „Nem zarándokok vagyunk, akik egy elérhetetlen egységet keresnek, hanem egy olyan egység tanúi, amelyet már megélünk a szívünkben, mert az egyedüli Isten a lelkünkben él, és elküld minket, hogy mindazok, akik az ő képére és hasonlatosságára teremtettek, élvezhessék életét és szeretetét.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria