Pápai áldás a Vatikánból – Magyarul továbbra is közvetlenül kérhetjük

Külhoni – 2019. március 29., péntek | 19:09

Pápai áldást az Apostoli Alamizsnahivatal (Elemosineria Apostolica) állíthat ki, a Szentszéknek az a hivatala, amely a pápa nevében a szegényeket segítő szeretetet gyakorolja. Valódi kiváltság, hogy anyanyelvünkön is kaphatunk áldást.

Konrad Krajewski bíboros, pápai alamizsnás

A pápai áldás kérésének történetéről és módjáról Németh Norbert, a Pápai Magyar Intézet (PMI) rektora adott tájékoztatást.

Ez a gyakorlat az Egyház első századaira vezethető vissza, amikor a diakónusok feladata volt a szegények megsegítése. Később a pápák családtagjai gyakorolták ezt a tisztséget. III. Ince pápa (1198–1216) egyik bullája tesz csak említést a már létező alamizsnási (elemosinarius) tisztségről. Boldog X. Gergely pápa (1271–1276) volt az első, aki megszervezte az Apostoli Alamizsnahivatalt, meghatározva az alamizsnás feladatait. V. Sándor pápa egy 1409-ben kelt bullával szabályozta az Alamizsnahivatal szervezetét és szabályait. XIII. Leó pápa vezette be, hogy nevében a Pápai Alamizsnahivatal (Elemosineria Apostolica) áldást állíthat ki különböző alkalmakra. Kezdetben latinul készültek ezek a pergamenpapírra kiállított áldások, amelyeket az érseki rangban lévő pápai elemosinarius ír alá és hitelesít száraz pecséttel. A II. vatikáni zsinat óta már bizonyos nemzeti nyelveken is lehet áldást kérni.

Ferenc pápa elemosinariusa, Konrad Krajewski bíboros a magyar nyelvű áldások kérését is hivatalának általános ügyintézési körébe vonta. Ennek megfelelően a Pápai Alamizsnahivataltól – mely a Vatikán egyik épületében működik – magyar nyelvű pápai áldást lehet kérni. Aki Rómában jár, személyesen a hivatalban leadhatja kérését. A Szent Péter-bazilikától a Vatikáni Múzeumok felé indulva, a Szent Anna-kapunál kell a svájci gárdistáknak szólni, hogy az Alamizsnahivatalba szeretnénk menni.

A hivatal honlapján található többnyelvű tájékoztató segít az eligazodásban, mely tartalmazza a nyitvatartási időt is. A pápai áldások kérésének feltételei, módozatai, illetve azok az alkalmak, amelyekre pápai áldást lehet kérni, megtalálhatók a Pápai Alamizsnahivatal honlapján. Más eseményekre, a listában nem szereplő évfordulókra nem lehet áldást kérni.

Magyarországról a következő dokumentumot letöltve (IDE KATTINTVA), a kitöltött űrlapot kinyomtatva, postai úton lehet pápai áldást kérni. Érdemes figyelembe venni, hogy az űrlapon megjelölt címre körülbelül egy hónap alatt érkezik meg az áldás a kérés elküldését követően.

Mindenkinek fontos tudnia, hogy a pápai áldással kapcsolatban felmerülő költségek kizárólag az oklevél elkészítésének és postázásának a költségét tartalmazzák, valamint azt a hozzájárulást, amely a pápa karitatív tevékenységének támogatását segíti.

Fotó: News.va

Bókay László/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria