A pápaválasztó bíborosok számokban

Kitekintő – 2013. március 12., kedd | 10:52

A statisztikai adatok egy kis „egyházi földrajzi atlaszt” vázolnak fel a közelgő konklávé bíborosi testületéből.

Európa lesz a leginkább képviselt kontinens: a 115 választó bíborosból hatvanan európai országokból érkeztek. Ezt követi Amerika (észak és dél együtt) 33 főpásztorral, Afrika 11, Ázsia 10, majd Óceánia 1 bíborossal.

A leginkább képviselt ország Olaszország 28 főpásztorral. Ezután következik az Egyesült Államok (11) és Németország (6). Brazíliából, Spanyolországból és Indiából egyaránt öt főpásztor vesz részt a konklávén. Kimarad Indonézia és Nagy- Britannia két választó bíboros – Darmaatmadja és O’Brien – lemondása miatt. Ellenben olyan földrajzi területek is képviseltetik magukat, ahonnan nem voltak jelen a 2005-ös konklávén, mint például Hong Kong, Egyiptom és Kenya.

A statisztikákból kiderül, hogy a résztvevők közül 40 főpásztor dolgozott vagy dolgozik a Római Kúriában, vagy a város más egyházi hivatalaiban, és 67 választót XVI. Benedek kreált bíborossá.

Az új egyházfőt megválasztók átlagéletkora megközelítőleg 71 év. A konklávén részt vesz egy 80 éves bíboros is, Walter Kasper: választójoga van, mivel március 5-én, a sede vacante kezdete után töltötte be 80. életévét. Ha a pápaválasztás elhúzódna, ugyanez a szabály lesz érvényes az olasz Poletto és a mexikói Sandoval Iñiguez bíborosra, akik március 18-án illetve 20-án lesznek 80 évesek. A legfiatalabb pápaválasztók pedig az indiai Thottunkal, aki még nem töltötte be 54. életévét, a Fülöp-szigeteki Luis Antonio Tagle pedig júniusban lesz 56 éves.

A konklávé bíborosai közül tizenkilencen tartoznak valamilyen szerzetesrendhez, hozzájuk adódik még a perui Juan Cipriani Thorne, az Opus Dei személyi prelatura tagja. Legtöbben a szaléziek vannak (4), majd a ferencesek (3) és a domonkosok (2). Csak egy jezsuita lesz a konklávén, az argentin Bergoglio, bár a Pápai Gergely Egyetem statisztikai adata rámutat, hogy 57 bíboros (a pápaválasztók 49 százaléka) a jezsuiták által fenntartott intézmények hallgatója volt Rómában. Közülük ketten a Gregoriana oktatói: az egyesült államokbeli Dolan és a német Kasper bíboros – olvasható a Radio Vaticana honlapján.

Kapcsolódó cikkek:
Mit kell tudni a sede vacantéről?
Vatikán: akik az átmenetet biztosítják
Mit kell tudni a bíborosi kollégiumról?
Bíborosi tanácskozások a konklávé előtt
A konklávék története
Változtatott a pápa a konklávé szabályain
A Sixtus-kápolna, a pápaválasztás helyszíne
Hol laknak a bíborosok a konklávé idején?
Emeritus pápa lesz XVI. Benedekből
Milyen kolostorba vonul vissza XVI. Benedek?
XVI. Benedek lemondási nyilatkozata

Magyar Kurír

(lt)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!