Pappá szentelték Bucskó Nándor ferencest

Megszentelt élet – 2019. június 11., kedd | 14:45

Az esztergomi Szent Anna ferences templomban szentelték pappá Bucskó Nándor ferences testvért június 8-án. A szertartást Várszegi Asztrik püspök, nyugalmazott pannonhalmi főapát végezte.

Bucskó Nándor az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium diákja volt, felsőfokú végzettséget szerzett, az agráriumban dolgozott, tanult a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán, és több évet külföldön is töltött: így jutott el életútjának egyik legfontosabb állomásához, a papszenteléshez. Nándor a Sapientián, hallgatóként töltött ideje alatt döntött úgy, hogy belép a ferences rendbe. Ősszel prefektusként tért vissza Esztergomba, ahol jelenleg egy hetedikes osztályt pasztorál.

Bár ezen rendi eseményeknek általában a pasaréti ferences templom ad otthont, Dobszay Benedek tartományfőnök rövid beszámolójában elmondta, hogy több ok miatt tartották az ünnepet Esztergomban: „Először is szerettük volna, hogy abban a közegben legyen a szentelés, ahol Nándor testvér mindennapi tevékenységeit is végzi. Másik oldalról pedig azt látjuk, hogy nekünk is jót tesz, ha ezekkel az ünnepekkel körbejárjuk az országot. Esztergomra egyébként mindig is úgy tekintettünk mint hivatásgondozó helyünkre, és úgy gondoltuk, hogy egy ilyen szentelés jó példa lehet az ott élő diákok számára. Így a dátum kiválasztásában az is szempont volt, hogy még a tanév során legyen, hogy a tanulók is részt tudjanak venni rajta.”

A papszentelés szertartása június 8-án, 11 órakor kezdődött az esztergomi ferences templomban, Nándor testvér újmiséjére pedig június 9-én került sor Esztergomban. Bucskó Nándor június 16-án 16 órakor a hernádvécsei katolikus templomban tart újmisét.

Forrás: Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány

Fotó: Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria