Papszentelés Munkácson – FRISSÍTVE

Külhoni – 2019. június 21., péntek | 18:12

Két év után újra papszentelést ünnepelhettek a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegyében. Majnek Antal püspök június 15-én a munkácsi Tours-i Szent Márton-székesegyházban bemutatott szentmise keretében pappá szentelte Pilip Viktor Theodor diakónust.

Pilip Viktor Theodor a szentelést megelőző napon a munkácsi székesegyház oltára előtt, főpásztora jelenlétében letette a hitvallást, és kérte pappá szentelését, kifejezve azon meggyőződését, hogy maga az Úr hívta el őt a papságban való életre.

A papszentelést június 15-én, szombaton a Tours-i Szent Márton-székesegyházban bemutatott ünnepi szentmise keretében tartották. 

A szentelést végző Majnek Antal püspök homíliája elején kiemelte: „ezt a testvérünket maga az Úr Isten hívta meg erre a rendkívül fontos és szép szolgálatra. Tudjuk, a hívás mindig megelőzi a mi jelentkezésünket; az Úr Jézus hívására lehet csak valakinek majd igazán őszinte, szép és hűséges küldetése, missziója is az elöljárója által rendelt egyházrész számára.”

Az Egyház tanítása szerint a püspököknek, papoknak hármas feladatuk van, melyek megélése rendkívül fontos egész életükben: hogy tanítók, papok és jó pásztorok legyenek – mondta a Munkácsi Egyházmegye főpásztora. – Nagyon fontos ebben a munkában, ahogy a pápa néhány nappal ezelőtt mondta a papoknak, hogy „bár nem vagyunk tökéletesek, de hűségesen, nagy odaadással végezzük szolgálatunkat, alázattal, szívesen és örömmel.”

„Még egy negyediket is hozzátennék, hiszen talán egy kicsit elfelejtődött az utóbbi néhány évszázad alatt, hogy a püspök és a pap orvos is kell hogy legyen a rábízottak, különösen a szegény betegek számára” – hangsúlyozta a megyéspüspök.

A jó pásztori munkával kapcsolatban – újra Ferenc pápát idézve – Majnek Antal püspök kiemelte: a jó pap mindig együttérző ember; irgalmas, türelmes mindenkihez, különösen azokhoz, akik rá vannak bízva. A lelkipásztor szíve az Úr szeretete által átdöfött szív, ezért ő már nem önmagát szereti, szolgálja, hanem Isten és a felebarátai felé fordul.

„Kedves Viktor – fordult a szentelendőhöz a főpásztor –, gondolj arra, hogy mindaz a munka, amire készültél, s főleg a szentmisére, amiről gyakran elmélkedtél, valóban Istennek tetsző dicsőítő, hálaadó és kérő imádság legyen a te szívedből és mindazok szívéből, akik tőled kérik, hogy ajánld fel, illetve közvetítsd ezt az Úr Isten felé.

És végül ne felejtsd el azt, mit mondott az Úr Jézus az ő apostolainak és minden követőjének: aki őt követni akarja, először is tagadja meg önmagát, és vegye fel keresztjét, úgy fogja tudni követni őt szívesen és örömmel. Szent Pál apostolhoz hasonlóan bármilyen bajban, örömben, gazdagságban, szegénységben szünet nélkül tartsd a kapcsolatot Istennel; tehát imádkozzál, és adj hálát mindenért mindenkor. Az Úr Isten dicsőségére. Ámen.”

A szentelés a kézrátétellel és a felszentelő imádsággal folytatódott.

A Mindenszentek litániája elimádkozása után az új pap miseruhába öltöztetése, kezeinek olajjal való megkenése, a paténa és a kehely átadása következett. Majd előbb a püspökkel, utána a paptestvérekkel váltott békecsókot a felszentelt – e gesztussal örömmel fogadták maguk közé új társukat.

Pilip Viktor Theodor a megyéspüspökkel és paptestvéreivel együtt mutatta be a szentmiseáldozatot.

A szentmisén zenei szolgálattal közreműködött a munkácsi fiúkórus – Volodimir Volontir vezetésével –, valamint a Tours-i Szent Márton-székesegyház kórusa.

Pilip Viktor Theodor június 16-án szülővárosában, a huszti Szent Anna-templomban mutatott be újmisét.

Forrás és fotó: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria