Párbeszéd a liturgiáról: Bennünk a Lélek…

2018. szeptember 9., vasárnap | 12:00

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják.

Tanévkezdés, évadindítás közösségeinkben. Ilyenkor gyakran azzal szembesülünk: felfal bennünket a teendők sokasága, a kitalálandó, beszerzendő, megszervezendő dolgok miatt megváltásként gondolunk a szeptember közepére, amikor talán majd csillapodik kissé a nyomás, és minden visszatér a normális mederbe.

Év eleji pörgős életünkben az Egyház a Szentlélekre hívja fel a figyelmünket. Ez a Veni Sancte pillanata, amikor a Lelket hívjuk közös liturgikus imádságunkban. Ebben a gesztusban ott van az a hitünk, hogy a Lélek nélkül mit sem érnek emberi erőfeszítéseink; megkezdett munkánk, terveink üresek, az értelmetlenség dáridójának lesznek vendégei.

Ugyanakkor a Lelket hívó ember olykor megfeledkezik arról, hogy a Lélek már jelen van. Még mielőtt hívnánk, a hívás szavát ihleti bennünk, ő imádkozik botladozó szavainkkal, nemegyszer megfogyatkozott, de azért még pislákoló bizalmunkkal. A Lélek bennünk imádkozik, és várja, hogy meghalljuk szavakba nem foglalható sóhajtásait. A Veni Sancte tehát nemcsak arra alkalom, hogy év eleji terveinkre, elhatározásainkra Isten áldását kérjük, hanem arra, is hogy elhiggyük: ő megelőz minket, terveket, elhatározásokat ihlet bennünk, jóra, szépre képesít.

Végül nem baj, ha a Veni Sancte közös imája hétköznapi, személyes csendekké, akár csak néhány perces csendecskékké válik bennünk: ekkor megállva bizalommal a bennünk működő Lélekre figyelünk, benne bízunk. Így az év eleji hajtás, a bevásárlások, az időpont-egyeztetések sokszor idegőrlő munkája, a mama-taxi, az órarendi mizériák közti felszínen maradás is az Istennel való együttlét terepévé válik, és már nem nekünk kell értelmet keresnünk hozzá, hanem elegendő ezt Istennel együtt átélnünk.

Veni Sancte Spiritus!


Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
-nem-rovidultem-meg-folszenteltsegemben-beszelgetes-biro-laszlo-puspokkel-hivatasrol-betegsegrol
„Nem rövidültem meg fölszenteltségemben” – Beszélgetés Bíró László püspökkel hivatásról, betegségről

Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferense, május 21-én ünnepli püspökké szentelésének 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból felkerestük őt a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházban.

13:01
megindito-kepek-es-tanusagtetel-fogvatartottak-adtak-elo-szent-adorjan-legendajat
Megindító képek és tanúságtétel – Fogvatartottak adták elő Szent Adorján legendáját

Családok ülnek kis körökben a balassagyarmati volt vármegyeháza dísztermében; lelkesen beszélgetnek, mosolyognak, nevetnek, már-már idillinek tetsző a pillanat. Csakhogy ez egy rendkívüli találkozás a városi börtön fogvatartottjai és családtagjaik között.

2019. május 20., hétfő