Parolin bíboros megnyitotta a EuroScience tudományos konferenciáját Triesztben

Kitekintő – 2020. szeptember 4., péntek | 13:41

Szeptember 2–6. között tartják Triesztben a EuroScience szervezet tudományos konferenciáját, melyen az ökológia és a fenntarthatóság témája áll a középpontban. A vatikáni államtitkár tolmácsolta a pápa szavait a találkozón.

A tudomány, a technológia, a társadalom és a politika kiválóságai cserélnek eszmét egymással ezekben a napokban környezetről, közegészségről, fenntarthatóságról Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikája fényében.

Az északolasz város, Trieszt ad otthont idén a EuroScience szervezet tudományos konferenciájának (EuroScience Open Forum, ESOF), melyen több mint 150 nemzetközi rangú esemény, konferencia és kiállítás várja a nagyközönséget szeptember első hetében.

Ferenc pápa üdvözletét Pietro Parolin bíboros államtitkár adta át megnyitó beszédében. Giampaolo Crepaldi érsek, Trieszt főpásztora közleményben fejezte ki háláját a pápa figyelméért és a bíboros jelenlétéért. „Trieszt városa és a tudomány kéz a kézben járnak, tekintve, milyen sok kiváló kutatóközpontnak ad otthont.” Ezen felbuzdulva az egyházmegye néhány éve beindította a „Hit és tudomány műhelyt”. Az egyházmegyei szinódus kérését nagy meggyőződéssel és határozottan támogatta a főpásztor. A térségben fontos szerepet játszik a tudományos kutatás, ennek köszönhetően Triesztben születőben van egy kutatóintézet, mely ökumenikus szellemben foglalkozik etikával, tudománnyal és teológiával.

Crepaldi érsek szerint a EuroScience szervezet tudományos fóruma párbeszédre hívja a tudomány, a technológia, a társadalom és a politika képviselőit. „Ezért is nagy jelentőségű a tény, hogy a találkozót Parolin bíboros nyitotta meg, és előadásában nem pusztán technikai szempontból közelítette meg a kérdést, hanem távlatokat vázolt föl, melyek valóban etikus döntésekre ösztönöznek, arra, hogy újra az embert helyezzük a középpontba, a maga teljességében, mint minden kutatás célját” – nyilatkozta a trieszti főpásztor.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria