Parolin bíboros: Sürgős tűzszünetre van szükség a Közel-Keleten

Kitekintő – 2021. május 20., csütörtök | 16:10

A pápa és a Szentszék aggódik amiatt, ami a Szentföldön történik, ahol az Izrael és a Hamász közötti erőszakhullám nem csillapodik – fogalmazott Pietro Parolin bíboros államtitkár május 18-án a L’Osservatore Romano vatikáni napilap egykori igazgatójáról, Mario Agnesről szóló könyv bemutatóján. Ignazio Ingrao kötetét a Borromeo-palotában, Olaszország szentszéki nagykövetségén mutatták be.

Parolin bíboros ismét megerősítette, hogy sürgős fegyverszünetre van szükség, és aggodalmát fejezte ki a súlyos helyzet miatt, amely továbbra is fennáll, a nemzetközi közösség tűzszünetre irányuló erőfeszítései ellenére is.

„Ez a konfliktus romokat és halált eredményez” – fogalmazott Parolin bíboros. Felidézte a pápa szavait, amelyeket május 16-án, vasárnap az Úrangyala imádság alkalmával mondott, amikor mindenekelőtt a „halott gyermekekre” hívta fel a világ figyelmét. „A Szentatya aggódik, és kéri, hogy mindent tegyünk meg a konfliktus megfékezése érdekében” – hangsúlyozta a vatikáni államtitkár.

Az újságírók arra vonatkozó kérdéseire, hogy a Szentszék közvetítőként léphet-e fel az izraeliek és a palesztinok között, Pietro Parolin úgy válaszolt, meg kell tenniük minden olyan intézkedést, amely a tűzszünethez vezethet, hogy véget érjen ez a régóta fennálló konfliktus, és megszülethessen a megoldás, a palesztin állam létrehozásával.

Parolin bíboros azt is elmondta, várja a jövő szombati találkozót a pápa és az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen között. Ő maga is tárgyal majd az elnökkel. „Egyesítenünk kell erőinket, hogy megpróbáljuk megállítani ezt a válságot” – fogalmazott a vatikáni államtitkár.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria