Patay László alkotásaiból nyílt kiállítás a Szegedi Dóm Látogatóközpontban

Kultúra – 2023. szeptember 25., hétfő | 14:36

A szegedi dóm, a gyulai Nádi Boldogasszony-plébániatemplom és a békéscsabai Jézus Szíve-templom falképeinek Munkácsy-díjas alkotója, Patay László (1932–2002) festményeiből nyílt kiállítás szeptember 21-én a Szegedi Dóm Látogatóközpontban. A tárlaton családi, természeti és művészeti tematikájú táblaképeinek gazdag válogatása és seccóinak, freskóinak részletei is megtekinthetők.

A megnyitón Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi megyéspüspök mondott köszöntőt, aki személyesen ismerte a kiállítót: a művész az ő püspöksége alatt és felkérésére készítette el a szegedi Fogadalmi templom kupolájának díszítőfestését.

Gyulay Endre arra hívta fel a figyelmet, hogy Patay László hite milyen csodálatosan látszódik meg minden képén. Az általa ábrázolt embereknek lelke van, akár örömöt, akár fájdalmat sugároz tekintetük.

A tárlatot Kovács Péter békési püspöki helynök nyitotta meg, aki úgy fogalmazott, Békés és Csongrád-Csanád megyében a templomfestészet Patay Lászlóval kezdődik és végződik. Minden kompozíciójának központi üzenete, hogy az élet végső célja Isten országának elérése.

Patay László megújította a hazai templomfestészetet mind képeivel, mind írásaival. A Képzőművészeti Főiskola anatómia tanszékének vezető tanáraként művészgenerációkat nevelt fel. Életműve megkerülhetetlen a kortárs hazai festőművészet számára – méltatta az alkotót.

Patay László életéről és munkásságáról IDE kattintva olvashatnak.

A tárlat adventig megtekinthető.

Forrás: Délmagyar.hu / Koós Kata

Fotó: Török János

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria