Példaadók ünnepe – Átadták a Mindszenty-emlékérmeket

Hazai – 2017. március 29., szerda | 20:03

Mindszenty József születésének 125. évfordulóján, március 29-én, a Parlament Vadásztermében adták át a Mindszenty Társaság által alapított Mindszenty-emlékérmet, amelyet idén többek között Balás Béla kaposvári megyéspüspök vehetett át.

A Mindszenty-emlékérmet idén Balás Béla kaposvári megyéspüspök mellett Szalai Katalin, a Kairosz Könyvkiadó vezetője, Kipke Tamás író-publicista és Süveges Gergely újságíró, szerkesztő-műsorvezető vehette át.

Az alapító elnök, Lezsák Sándor azt tartja a civil kezdeményezésű társaság legfőbb céljának, hogy újjáélesszék, megjelenítsék és továbbadják az egykori esztergomi érsek, bíboros, hercegprímás szellemiségét. Az emlékérem kitüntetettjei is mind Mindszenty elkötelezettségét, kiállását képviselik és közvetítik. Balás Béla kaposvári megyéspüspököt az Országgyűlés alelnöke laudálta. Az ifjúságnevelő papot, az egykori „balhátvédet” a titkosszolgálatok egészen a rendszerváltozásig megfigyelték. „Beton atyát” – a találó becenév, amely rendíthetetlen hitére, kitartására is utal – több mint fél évszázados lelkipásztori, iskola- és közösségteremtő tevékenységéért díjazták.

Szalai Katalin közgazdászt Lévai Jánosné, Kecskemét város önkormányzati képviselője méltatta: a Bedő György által alapított Kairosz Könyvkiadó jelenlegi vezetője gazdasági szakemberként, szerkesztőként és tipográfusként húsz éve képviseli a keresztény szellemiségű kultúra és a hitterjesztés ügyét. A könyvkiadó az elmúlt években több fontos, Mindszentyvel foglalkozó művet is megjelentetett. Népszerű sorozataik, a Miért hiszek, valamint a Magyarnak lenni egyaránt száz rész felett járnak, és nagy sikert aratott az általuk kiadott, YOUCAT című, fiatalokat megszólító katekizmus is, amelyet most egy ifjúsági Biblia követ.

Az „őrző és vigyázó” Kipke Tamás író-újságírót Csallóközi Zoltán, a miniszterelnök-helyettes főtanácsadója bevezetésként egyetlen rövid mondatban mutatta be: „Ferences diák a katolikus sajtó szolgálatában”. Kipke Tamás negyven éven át – sokáig főszerkesztő-helyettesként – dolgozott az Új Ember szerkesztőségében, ahol az állandóságot, a szakmai tisztességet és a következetes igényességet reprezentálta. A világi sajtót megelőzve elsők között foglalkozott a határon túli magyarok sorskérdéseivel; úszómúltjára is utaló, (ezerötszáz gyors) című glosszáival pedig műfajt teremtett. A Mindszenty-éremmel keresztény újságírói munkásságát jutalmazták.

Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója játékosan úgy jellemezte a „köz szolgálatába szegődött” Süveges Gergelyt, mint sikeres szellemi olimpikont, aki egyszerre több sportágban indul. A kitüntetés egyaránt szól a tévés, rádiós szerkesztőnek, műsorvezetőnek, a médiaoktatónak és a kommunikációs tanácsadónak, az újságírónak és a könyvszerkesztőnek, a közösségfejlesztőnek és nem utolsósorban a családapának.

Fotó: Lambert Attila

Pallós Tamás/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria