Támogatói sétákat tart az Ars Sacra Fesztivál a Fiumei úti sírkertben

Kultúra – 2023. március 23., csütörtök | 11:15

Petőfi és kortársai címmel március 24-én, pénteken tartják meg az Ars Sacra Fesztivál első tavaszi eseményét Budapesten, a Fiumei úti sírkertben. A program az első az Ars Sacra Alapítvány által szervezett támogatói séták sorában.

Az alapítvány 16 éve szervezi meg az Ars Sacra Fesztivált, melynek során egy héten keresztül értékes művészeti programokon vehetnek részt kicsik és nagyok. A programok díjmentesek, de ahhoz, hogy ez így is maradhasson, egy izgalmas támogatási lehetőséget kínálnak évközben.

Folytatják az ősszel elindult együttműködést a Nemzeti Örökség Intézetével, és érdekes sétákra hívnak mindenkit a Fiumei úti sírkertbe. Itt nyugszanak ugyanis legnagyobb számban a magyar történelem és kultúra nagyjai, a síremlékek jelentős része pedig művészettörténeti érték is, hiszen híres építészek, szobrászok alkotásai.

Márciustól júniusig összesen öt sétára várják az érdeklődőket. Március 24-én 16 órától Petőfi és kortársai címmel szerveznek sétát. Április 20-án 10 órától – rendhagyó módon – a Salgotarjáni utcai zsidó temető történetével ismerkedhetnek meg a támogatói séta résztvevői. A zsidó temető nyitvatartása eltér a Fiumei úti sírkertétől, ezért ez a séta kivételesen délelőtt lesz. Május 5-én 16 órától a Fiumei úti sírkertben található művészparcellákat járhatjuk be az Ars Sacra segítségével. Május 19-én ugyancsak 16 órától Kezemről az ezüstfonalat címmel irodalmi sétára kerül sor. Az utolsó tavaszi támogatói séta címe A mauzóleumok és a Fiumei úti sírkert, ez június 9-én 16 órakor indul.

A másfél-két órás séták részletes leírása az Ars Sacra Alapítvány honlapján, illetve a fesztivál Facebook-oldalán olvasható.

A Petőfi és kortársai elnevezésű séta során felidézik Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját, valamint a 19. századi magyar irodalom és történelem meghatározó korszakát.

Petőfi Sándor sírhelye ismeretlen, de családja és számos történelemformáló kortársa is a Fiumei úti sírkertben nyugszik. „Repüljünk vissza az időben, és idézzük fel ezt az irodalmunk és történelmünk szempontjából is meghatározó korszakot forradalmár és nemzeti hős költőnk, valamint kortársainak segítségével” – invitálnak a szervezők.

A Petőfi-emlékévhez kapcsolódó séta találkozópontja a Fiumei úti sírkert főbejáratánál lesz. A részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni az ars-sacra@ars-sacra.hu e-mail-címre írt levéllel lehet.

További részletek ITT találhatók.

Forrás és fotó: Ars Sacra Alapítvány

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria