Pio atya szavai segíthetnek, ha szomorú vagy

Nézőpont – 2018. február 1., csütörtök | 19:10

A sötétség és a depresszió állapota nem légüres tér. Olyan tér, amelyet felismerések, megérzések töltenek be – melyeket átmenetileg képtelenek vagyunk meglátni.

„Nyújtsd ma a kezed olyan magasra, amennyire csak tudod, és Isten keze elér hozzád” – idézi a mondást Margaret Rose Realy bencés obláta az Aleteia hasábjain. Számára ez a kis idézet az egyik menedék, amikor érzi közeledni az érzelmi sötétséget, rosszkedvet, súlyosabb esetben: a depressziót. Sokak számára ez a fajta sötétség egy nem annyira kedves, ám régi ismerős – a „Fekete kutya”, ahogy a depresszióval évtizedeken át küzdő Churchill nevezte.

A szakirodalom számtalan mentális zavart sorol fel és definiál; a szezonális affektív zavar például rendszerint az év azonos időszakában támad – általában télen. Megközelíthetjük a problémát Keresztes Szent Jánossal is, aki a lélek sötét éjszakájáról írt... De bárhogy is jutsz el a lélek valamely depresszív, borongós állapotába, bármilyen előzményei is legyenek, a legfontosabb a sötét időkben: kinyújtani a kezed.

A sötétség és a depresszió állapota nem légüres tér. Olyan tér, amelyet felismerések, megérzések töltenek be – melyeket átmenetileg képtelenek vagyunk meglátni. Ha egyedül akarjuk végigcsinálni, gyakran túl kimerültnek bizonyulunk hozzá, hogy a víz felett maradjunk, és megadjuk magunkat a reménytelenség hullámainak.

Kinyújtani a kezed valaki felé nem feltétlenül belülről fakadó mozdulat, amikor pszichés vagy spirituális okokból épp kezdesz elmerülni a depresszióban. Habár korábban voltak, akik azt állították, a kétségbeesés annak a jele, hogy hátat fordítottunk Istennek, van egy másik oldala is a kétségbeesésnek, amit sokszor nem veszünk figyelembe: „Mindenben Isten dicsősége valósuljon meg” – olvashatjuk Szent Benedek Regulájában, Péter apostol levele nyomán (1Pét 4,11) .

Nemrég egy gyónásban – amikor éppen egy depressziós időszakon ment keresztül – Margaret Rose Realy különös penitenciát kapott. A vízen járó Jézusról és Péterről kellett olvasnia (Mt 14,30–31), majd arra a pillanatra összpontosítani, amikor Péter kétségbeesetten kinyújtja kezét az Úr felé – a másodpercnek arra a töredékére, mielőtt Jézus megfogná a kezét.

Sötét és kétségekkel teli pillanat lehetett Péter számára, akinek hite elbizonytalanodott, megingott. Ugyanakkor belülről fakadt a mozdulat, a fulladástól félő ember mozdulata: kinyúlni, megragadni bármit, amiben megkapaszkodhat, hogy megmentse életét. A lelki túlélés ösztöne hasonló a fizikaihoz: a vágyhoz, hogy életben maradjunk, amikor éppen kimerültek vagyunk, és életünkért küzdünk a mély vízben.

A bencés obláta elmondja, gyakran elolvassa, akár egymás után többször is Pio atya szentáldozás utáni imáját. A depresszió egy csata, és sokak számára életreszóló kereszt. Ha hordozzuk, amennyire csak tudjuk, s közben kinyújtjuk a kezünket segítségért, mélyebb és érettebb hitre vezettetünk, ami, mint minden erény, nem egykönnyen nyerhető el.

Maradj velem, Uram, mert szükségem van rá, hogy jelen legyél, hogy el ne feledjelek. Tudod, milyen könnyen elhanyagollak.

Maradj velem, Uram, mert gyenge vagyok, és szükségem van az erődre, hogy ne bukjam el olyan gyakran.

Maradj velem, Uram, mert te vagy az életem, és nélküled nincs bennem szenvedély.

Maradj velem, Uram, mert te vagy világosságom, s nélküled sötétség borul rám.

Maradj velem, Uram, hogy megmutasd akaratodat.

Maradj velem, Uram, hogy halljam hangodat, és kövesselek téged.

Maradj velem, Uram, mert szeretnélek nagyon szeretni, és mindig a te társaságodban maradni.

Maradj velem, Uram, ha azt akarod, hogy hűséges legyek hozzád.

Maradj velem, Uram, mert akármilyen szegényes is a lelkem, azt szeretném, hogy téged vigasztaló hely legyen, a szeretet fészke. Ámen.

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Riccardo/Flickr

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria