Porral festve – Fecske Orsolya szociális testvér kiállítása Vácott

Kultúra – 2019. szeptember 24., kedd | 17:36

Az Ars Sacra Fesztivál programsorozat keretében nyitották meg szeptember 19-én Fecske Orsolya szociális testvér, festőművész Porral festve című kiállítását a váci Credo Házban.

A program elején Mády-Szabó Eszter csellóművész játékát hallhatták a vendégek, majd Marton Zsolt váci megyéspüspök köszöntötte az alkotót, a Szociális Testvérek Társaságának megjelent tagjait és a vendégeket. Beszédében kitért a szerzetesközösség megalakulására, kiemelve Slachta Margit, az alapító munkásságát.

A megyéspüspök köszöntőjében bemutatta a festőművész életét, nagyobb alkotásait (falképek, üvegfestmények), méltatta munkásságát, érdemeit. Gyermekkönyv-illusztrációi kapcsán kiemelte, milyen fontos a tárgyi tudás mellett a szépség elültetése a gyermekekbe. Beszéde végén arra hívta a jelenlévőket a püspök, hogy lássák meg Isten és ember kapcsolatát az alkotásokban, és ezáltal is erősödjenek meg hitükben.

Fecske Orsolya elmondta, a kiállítás három illusztrációsorozatot foglal magában, melyek a Brisbane-i Egyházmegye (Ausztrália) Up from the Waters című nagyböjti kiadványában; a Szent István Társulat által kiadott Az én kis misekönyvemben jelentek meg; valamint A Remény című karácsonyi animáció képei. Ezek mellett egy önálló képet is kiállítottak, amely a Szűzanyát és gyermekét ábrázolja. Az alkotó elmondta, milyen hálás a Jóistennek a tehetségért. Rámutatott, a művészetet is hivatásának tekinti, az elkészült alkotások célja az istenszeretet bemutatása.

A kiállítás előzetes bejelentkezéssel ingyenesen látogatható november végéig. Érdeklődni a +36-20-6202741-es telefonszámon lehet.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Fekete István

Videó: Szociális Testvérek Társasága

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria