Premontrei juniálist rendeztek Csornán

Megszentelt élet – 2019. június 9., vasárnap | 15:02

A magyar premontrei cirkáriában (rendtartományban) több éves hagyománynak számít, hogy minden év júniusában megtartják a rendi találkozót. Idén június 8-án a Csornai Premontrei Apátságba várták a vendégeket.

A juniálisok évi rendszerességgel lehetőséget biztosítanak arra, hogy a különböző, sokszor egymástól távoli helyszíneken szolgálatot teljesítő rendtársak jobban megismerjék egymást és szorosabbra fonják a magyar premontrei közösségek közötti kapcsolatot.

Az összejöveteleket mindig más közösség rendezi meg. Idén a Csornai Premontrei Apátság vállalta magára, hogy helyet ad a juniálisnak. Az előkészületi munkák már előző nap megkezdődtek, valamint a nem Csornán szolgáló rendtársak is hazaérkeztek erre az alkalomra. A tényleges program június 8-án délelőtt kezdődött, érkeztek szerzetesek Nagyváradról, Gödöllőről, valamint Zsámbékról a nővérek.

Első programpontként Márton apát ismertette a csornai apátságban zajló munkálatokat, fejlesztéseket és ezzel kapcsolatban lehetőség nyílt arra is, hogy kérdéseket tegyenek fel a jelenlévők. Az előadást követően a szerzeteseknek alkalmat adtak a prelatúrán folyó munkák megtekintésére. Délben közösen elimádkozták a napközi imaórát a templomban, ezt követően került sor ebédre az apátság ebédlőjében, amely kötetlen beszélgetésekre adott lehetőséget. Ezt követően az együttlét a belső udvarban folytatódott.

A következő juniális megszervezését a Nagyváradi Premontrei Apátság vállalta.

Forrás és fotó: Csornai Premontrei Apátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria