Pro Ecclesia Hungariae díjat kapott Dobai Sándor atya

Hazai – 2017. július 27., csütörtök | 12:18

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Ecclesia Hungariae díjat adományozott Dobai Sándor atyának. A kitüntetést a testület nevében Somorjai Ádám OSB adta át július 23-án a Győr-Moson-Sopron megyei Kónyban.

A díjjal a püspöki konferencia elismerését fejezi ki azért a szolgálatért, amelyet élete folyamán Dobai Sándor atya a Katolikus Egyházért végzett.

Dobai Sándor a Benelux államok magyar főlelkésze Liege-ben. Lelkipásztori megbízatását Liege főpásztorától kapta, kiterjesztve egész Belgiumra és Luxemburgra. 

1927. március 7-én született Kónyban. Szülei fiatalon elhunytak, ezt követően nagyszüleinél, illetve nagybátyjánál nevelkedett. Elemi iskoláit szülőfalujában kezdte, majd a negyedik elemitől Győrbe került, a Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumba, ahol nyolc évet töltött. Ötödikes gimnazista korában Apor Vilmos győri püspök felvette kispapnak a győri kisszemináriumba.

A II. világháború végén, 1944 decemberében szülőfaluja leventéivel együtt, gyalogosan Ausztriába vezényelték, majd St. Pöltenben bevagonírozták és Észak-Németországba szállították: Braunschweigban, Hamburgban, Cuxhavenben és Oldenburgban állomásoztak, ahol 18 évesen angol-amerikai hadifogságba esett. A Vatikáni Misszió megbízásából egy év után egy szerzetes pap mentette ki negyven társával – köztük tíz magyarral –, hogy aztán valamennyien tovább tanulhassanak. Lakatos Ferenc belgiumi magyar lelkész flamand nevelőszülőket szerzett neki. Szeminaristaként kijárt a liege-i magyarok egyletébe, amelynek irányításában is segített, így már 1948-ban elkezdődött szolgálata a liege-i magyarok körében. Eközben elvégezte a hat éves francia–flamand teológiát. A magyarok közül egyedül érte meg a pappá szentelést, amelyre 1952. július 20-án került sor Liege-ben. Ettől kezdve a liege-i egyházmegye papja lett.

1952-ben Merkhofs Jozef püspök Bressone-ba helyezte káplánnak, Liege külvárosába, egy vallon plébániára, mivel a liege-i magyar hadifoglyokból és családtagjaikból álló közösséget kicsinek találta. Kápláni teendői mellett magyar miséket tartott Liege-ben. 

Mint idegen származású pap, két év után, 1954-ben Winterslagba került, egy 29 nemzet képviselőiből álló, 4 ezer lelkes plébániára, a flamand bányavidéken. Innen járt motorkerékpárral Liege-be, ahol havonta tartott magyar nyelvű misét az ott élő magyar híveknek.

1956-ban püspöke visszarendelte Liege-be, az éppen akkor érkező 6 ezer magyar menekült szolgálatára. 1965-ben átvette a hirtelen elhunyt Lakatos Ferenc atya szolgálatát is a hasselti egyházmegyében. 1973-ban ő lett a Benelux államok magyar főlelkésze, majd magára vállalta a hívek szolgálatát Charleroi-ban, Namurban és Luxemburgban. Mintegy húsz éve öt egyházmegyében és kilenc városban tart rendszeresen magyar nyelvű miséket.

Forrás és fotó: MKPK Sajtószolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria