Pünkösdre hangoló videósorozatot indít a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

Nézőpont – 2022. május 21., szombat | 12:00

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) kilencnapos Szentlélek-várással készül pünkösd ünnepére. A mi pünkösdünk videósorozatban olyan Kárpát-medence-szerte élő papok és lelkészek mondják el gondolataikat, akik a KÉSZ egy-egy helyi csoportjához vagy határon túli társszervezetéhez tartoznak. E kezdeményezésről kérdezte Makláry Ákos görögkatolikus parókust, a KÉSZ elnökét Lonkay Márta.

– Pünkösd ünnepét az Egyház születésnapjának is tartják. Miért érezték fontosnak, hogy videó formájában is megszólítsák az embereket?

– Az európai ember életét átszövi a Krisztus-hit valósága és öröksége, aminek részei a keresztény ünnepek is. A karácsony és a húsvét egyértelmű mindenki számára, az emberek döntő többsége tudja, hogy Jézus Krisztus születésének és feltámadásának ünnepe. A pünkösd azonban sokaknak ismeretlen: nem tudják, hogy miért munkaszüneti nap a hétfő. Elsősorban nekik szeretnénk elmondani azt, hogy honnan ered, és mi az üzenete a mai ember számára a Szentlélek eljövetelének.

A május 27-től induló rövid videoüzeneteinkkel szeretnénk még a gyakorló krisztushívőket is „lelkesíteni”, hiszen a Szentlélek kiáradása nem egy egyszeri alkalom volt, hanem ma is megélhető ajándék.

– Hogyan készülhet lelkileg egy hívő ember a Szentlélek eljövetelére?

– Az ünnep mindig rendrakást jelent. Sokaknak fontos ma is, hogy az otthon, a személyes környezet, az udvar legyen szép az ünnepre. Ez érvényes a belsőre, a lélekre és a szellemi térre is. Jó volna, ha megszólíthatóvá és megérinthetővé válnánk. Ilyenkor le kell lassítani, hogy életünknek a felszín alatti rétegeivel is tudjunk foglalkozni. Ezzel előkészíthetjük a Szentlélek megtapasztalását.

– Az Egyháztól távolabb lévőknek, hogyan válhat valósággá pünkösd üzenete?

– Akit hajt a kíváncsiság, aki szeretne Istenről tapasztalatot szerezni, aki intellektuálisan érdeklődik a Teremtő iránt, ilyenkor „hozza magát helyzetbe”. Nyissa ki a szívét, és belső érzékeit tegye alkalmassá arra, hogy meghallja a sokszor a csöndben és halkan szóló hangot, az Úr közeledését. Nehéz erről szavakban szólni, hiszen ez misztikum és az a terület, ami nagyon benső és intim. Egy szép túra, vízparti időzés vagy a hűs templomban történő csöndes idő mint alkalmas körülmény érzékenyítheti szívünket az Isten megtapasztalására.

A mi pünkösdünk videósorozat május 27-től megtekinthető a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán.

Forrás: Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

Fotó (archív): Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria