Püspöki szentmisével ünnepelték a székesfehérvári Jézus Szíve-templom felszentelésének jubileumát

Hazai – 2021. szeptember 20., hétfő | 12:17

A székesfehérvár-vízivárosi Jézus Szíve-templomot 1911. szeptember 17-én Prohászka Ottokár püspök szentelte fel. A 110. évforduló alkalmából Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be a templomban szeptember 16-án.

A főpásztor beszédében egy templomban sétáló, a hitről még szinte mit sem tudó gyermek félelem nélküli lépteit állította párhuzamba Jézus Krisztus szentségi jelenlétével, a belőle áradó bizonyossággal. „Ha nem lesztek olyanok, mint a gyermekek, nem mentek be a mennyek országába” – idézte az evangélium szavait a püspök.

Rámutatott, milyen fontos az isteni szó meghallása és befogadása. „Az ember hajlamos sok mindent túlbonyolítani. Pedig valójában világos és egyszerű minden, ha tudunk az evangéliumra figyelni, ha próbálunk az Isten szavára hallgatni, és ezeket a meghallott szavakat szívünkbe befogadni, hogy azok ott gyökeret verhessenek, szárba szökkenhessenek és termést hozhassanak.”

A szentmise előtt Spányi Antal püspök a Béla úti temetőben megáldotta Kiss János helynök, nagyprépost, korábbi plébános nemrégiben elkészült síremlékét.

„Kiss János atya mindig eleganciával képviselte az ő Urát, járta városunk utcáit és beszélgetett az emberekkel. Mindig mindenkinek a mindene akart lenni, egyszerűen és készségesen, szép méltósággal. Hiszem, hogy az élete, amely igazodott Jézus tanításához elvezette őt a mennyország boldogságába” – emlékezett a néhai helynökre a főpásztor.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Burján Zsigmond, Mórocz Tamás, Ugrits Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria