Rendeltetés vs. sodródás? – Rendhagyó hitéleti projektnap a mohácsi katolikus iskolában

Kishírek – 2022. november 21., hétfő | 17:21

Sorsunk rendeltetés vagy sodródás? Ezt a kérdéskört járták körbe a 7., 8. osztályosok Mohácson, a Park Utcai Katolikus Általános Iskola hitéleti projektnapján szeptember végén. A diákok Szabó Balázs gospel zenésszel és Szőke Tiborral, a NAPiGE honlap megálmodójával beszélgettek elbukásról, talpra állásról, függőségről és az onnan való kiútkeresésről, a szabadulásról – és a Szabadítóról.

„Én nem tudom, hogy a Mamának volt-e igaza, vagy pedig Dan hadnagynak, hogy van-e mindegyikünknek rendeltetése, vagy csak úgy ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél… De én azt hiszem, a kettő igaz. Talán mind a kettő megtörténik velünk egyszerre.”
(Forrest Gump)

A projektnap során rendhagyó osztályfőnöki órákra, pizzasütésre, koncertre és közös imádságra is sor került. A diákok a filmbéli Forrest Gump szállóigévé vált gondolatát alapul véve járták körbe a kérdéseket, és két tanúságtételt is meghallgathattak.

Szabó Balázs megosztotta a fiatalokkal, hogy gyerekkora egy részében úgy gondolta, köszöni, de nem kér Isten barátságából. Ma már azonban, sok kanyar után – melyek között a drogfogyasztás is szerepelt – így vall: „Világossá vált számomra, hogy a hit megkerülhetetlen az életemben, így a zenei témát illetően a gospel témájú zene lett az az irány, ahol igazán otthon vagyok, és amivel úgy érzem, valóban tudok adni.”

Szőke Tibor iskolai drogprevenciós előadó hosszú évek drogfogyasztása után találta meg a szabadulást és magát a Szabadítót: „Életem egy szakaszában nem a jó megoldást választottam a küzdelmeim megvívásában, de ez nem betegség, hanem rossz döntések sorozata volt. Épp ebben látom a megelőzés óriási szerepét, hiszem, hogy előadásaimmal sok fiatalt tántoríthatok el attól, hogy megjárja ezt az utat”. 

A diákokat a számára bevált megküzdési stratégiával is megismertette: az út keresése közben apró kis cédulákra kezdett el fontosnak tűnő gondolatokat felírni – eleinte kézzel –, hogy személyesebben érintse meg vele az embereket. Örömet, derűt és szeretetet akart adni, mert úgy látta, hogy ez hiányzik a legtöbb embernek. Így születtek meg a NAPiGÉK.

A nap végén a nyolcadikosok a bennük megfogalmazódott gondolatokat is papírra vetették:

A mai nap legfontosabb gondolata számomra az, hogy Isten a legjobb barát, és bármiből ki lehet jönni, csak akarni kell, és ebben Isten segít.”
„A legszebb élményem ma az volt, hogy megismertem embereket, akik segítettek elgondolkodni az élet értelmén.”
„Tanulságos volt az, hogy a drog nem boldogít!”
„Reményteli az, hogy lehet hibázni, de azt ki is lehet javítani.”
„Hálás vagyok azért, mert Isten feltétlenül szeret!”

A hitéleti projektnapról egy rövid összefoglaló is készült:

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Kovács Gergely

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria