Rendhagyó énekórát tartott a Muzsikás együttes a komlói katolikus iskolában

Kishírek – 2019. április 4., csütörtök | 16:40

Alapításának 80. és az ének-zene tagozat indításának 60. évfordulóját ünnepli idén a komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola. A színes jubileumi programsorozat keretében tartott rendhagyó ének- és zeneórát a diákoknak a Muzsikás együttes április 3-án.

A rendhagyó énekóra alkalmából Ormándlaky Dalma igazgató elmondta: a diákok érdeklődését és fejlődését figyelemmel kísérve esett a választás a Muzsikás együttesre, hiszen az iskola tanulói közül többen néptáncolnak vagy a népzene kedvelői. „Nemcsak maga a népzene – a magyarságtudat szempontjából a népzene mindenképpen –, hanem a zene, az ének, az énekhang is nagyon fontos a gyerekek nevelésében, hogy sokoldalú fiatalokká fejlődjenek” – fejtette ki az intézményvezető.

Az interaktív énekórán a gyerekek a Muzsikás együttes tagjaival együtt népdalokat énekeltek, és megismerkedhettek a népi hangszerek történetével, működésével.

Hamar Dániel, az együttes alapító tagja a zenei nevelés fontosságáról beszélt a rendhagyó énekóra kapcsán. „Kodály Zoltán pontosan tudta, hogy miért kell a zene. A zene azért kell, hogy a lelkünk egészséges maradjon. Márpedig ha a lélek egészséges, akkor a test is az. És ezért kell, hogy a jó zene ott legyen a mindennapjainkban” – mondta a művész, aki társaival együtt tizenegy éve, évente mintegy hatvan iskolában népszerűsíti a magyar népzenét.

„A jó zenének a rossztól való megkülönböztetését kicsi gyerekkortól meg kell tanítani. A pólyás még tudja, aztán később átnevelődik. A népzene mindig a jók közé tartozott, annál egyszerű oknál fogva, hogy ami silány és rossz, az kihullott belőle” – mondta Hamar Dániel.

*

A Muzsikás 1973 óta működő, nemzetközi hírű, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar népzenei együttes; 2008-ban a legrangosabb nemzetközi világzenei elismerésben részesült – a World Music Expo WOMEX-díjának kitüntetettje volt.

A Muzsikás együttes rendhagyó iskolai énekóra-sorozata iskolások – az alsó tagozatos korosztálytól az érettségizőkig – számára a MOL támogatásával valósul meg.

Eddig közel 150 ezer diákhoz és pedagógushoz jutottak el.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria