Rendhagyó énekórát tartott a Muzsikás a szegedi Karolina Iskolában

2015. május 11., hétfő | 10:03

Muzsikával, hangszerbemutatóval és hagyományismereti érdekességekkel fűszerezett rendhagyó énekórát tartott a Muzsikás Együttes a Boldogasszony Iskolanővérek szegedi iskolájában május 7-én – Pappné Simor Kinga tájékoztatta szerkesztőségünket.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Mitől lesz tapadós a vonón lévő lószőr? Hogyan kell beletenni a zenébe a lüktetést? Hogyan lesz a brácsából kontra? Mi az a csodálatos hangszer, ami mindig kézre esik? Hol lakik a hegedű lelke? Mit tettek a néhai falusi lányok, amikor már nem tudták a jókedvüket magukba fojtani? – ezekre a kérdésekre is választ kaptak a szegedi Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium kisdiákjai azon a rendhagyó énekórán, melyet a Muzsikás Együttes tartott május 7-én.


A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar népzenei együttes három taggal érkezett Szegedre. Sipos Mihály így vallott saját hangszeréről: Míg Isten az embert a saját képére és hasonlatosságára teremtette, az ember a saját képmására alkotta meg a hegedűt. Nyaka, lába, teste, sőt még lelke is van. A dallamot a hegedű viszi, de vidámabban szól a muzsika, ha kíséret is akad, ezért került elő a nagybőgő és az a nagyra nőtt hegedűre emlékeztető, de csak háromhúros hangszer, melyet Erdély-szerte kontrának neveznek.


A Muzsikás 2004-ben saját erőből indította el a hangszerbemutatót, hagyományismertetőt magába foglaló koncertsorozatát. Mára a MOL támogatásának köszönhetően több száz iskolába eljutottak. A zenei nevelést nem lehet elég korán kezdeni – vallja az együttes. Kodály Zoltán szerint a legjobb már kilenc hónappal a születés előtt. Kimutatták, hogy a rendszeres zenei élmény a fegyelmet, a koncentrálóképességet és a teljesítményt is fokozza. A rendkívül gazdag Kárpát-medencei hagyományos népzene egyszerre ősi és modern, mindezeket a szerepeket képes betölteni – ezért tartja fontosnak a Muzsikás a jövő nemzedéke számára a népzene megismerését, befogadását.

Fotó: Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium honlapja

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
egyszeru-es-szep-bemutattak-csiksomlyoi-papai-szentmise-liturgikus-eszkozeit
Egyszerű és szép – Bemutatták a csíksomlyói pápai szentmise liturgikus eszközeit

A Ferenc pápa által Csíksomlyón celebrált június 1-jei szentmisén használatos liturgikus eszközöket és a Gyulafehérvári Főegyházmegye első, erre az alkalomra készült Evangeliáriumát mutatták be május 24-én, pénteken a székelyudvarhelyi-szombatfalvi Szent György Plébánia közösségi házában.

21:44
a-feltamadasba-vetett-hit-mi-remenyunk-bemutattak-szabo-ferenc-sj-ket-uj-konyvet
Hogy meglássuk a szeretet-Istent – Bemutatták Szabó Ferenc SJ két új könyvét

Május 23-án este az Építészet és Művészet Kévés Stúdió Galéria és az Építészek, Mérnökök, Képzőművészek Egylete Baross utcai székházában tartották Szabó Ferenc SJ „Isten nem halt meg” és „»Mindig neki harangozunk…« – Istenkereső magyar költők és írók” című könyveinek bemutatóját.

20:18