Rendhagyó szentmise a vatikáni Magyarok Nagyasszonya-kápolnában

Külhoni – 2016. október 5., szerda | 19:30

Október 4-én, Assisi Szent Ferenc emléknapján a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnája teljesen megtelt zarándokokkal a szentmisére, melyet Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök mutatott be, aki minden év októberében elzarándokol Rómába.

A lelkipásztoraikkal együtt érkező pásztói és hatvani zarándokok mellett jelen voltak a szentmisén a Tilma gyermekművészeti alapítvány tagjai is, akik Csodás tettek című kiállításukat is elhozták Rómába, és részt vettek a liturgián az erdélyi Tordaszentlászlóról érkezett református zarándokcsoport tagjai is, összesen nyolcvanhatan, Balázs Attila tiszteletes vezetésével. A szentmisén szintén jelen voltak Habsburg-Lotharingiai Eduárd szentszéki nagykövet és Érszegi Márk Aurél, a szentszéki magyar nagykövetség első tanácsosa.

Pápai Lajos homíliájában a tanúságtétel szerepéről beszélve hangsúlyozta: mindannyiunk feladata, bármilyen felekezetű keresztényeké, hogy a feltámadt Krisztusról az életünkkel tegyünk tanúságot.

Németh László olaszországi magyar főlelkész a házigazda vendégszeretetével köszöntött minden csoportot, és a közös imádságban minden zarándokról és a világon szétszóródott valamennyi magyar honfitársunkról is megemlékezett.

A szentmise után a tordaszentlászlói református zarándokcsoportot Avelino González, a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa nyugati osztályának felelőse köszöntötte a bazilika átriumában. Beszámolt nekik a Szentszék és Ferenc pápa ökumenikus útkereséseiről, melyek a reformáció kezdetének közelgő ötszázadik évfordulója kapcsán különös jelentőséget nyernek, azért is, mert a pápa e hónap végén a svédországi Lundba látogat az ökumenikus megemlékezésekre.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria