Roma kulturális programsorozat a Római Magyar Akadémián

Külhoni – 2014. december 5., péntek | 15:50

Képzőművészeti alkotásokkal, zeneművekkel és filmekkel mutatja be az olasz közönségnek a magyarországi cigányság kultúráját a Római Magyar Akadémián (RMA) december 5-én kiállítással és koncerttel kezdődő roma programsorozat – tudósít az MTI.


Az Ott és túl azon... című kortárs roma tárlat kilenc képzőművész és egy fotóművész alkotásait mutatja be az RMA galériájában. A Kőszegi Edit és Németh Pál gondozta kiállítás minden egyes műve a cigányság problémáira világít rá az alkotók szemén keresztül. A január 25-éig látható tárlatot Balogh Győző Rómában tanuló, roma származású görögkatolikus papnövendék nyitja meg. A kiállítást a Parno Graszt együttes koncertje követi. A programsorozat megnyitóján részt vesz az itáliai roma kisebbség integrációja mellett elkötelezett Opera Nomadi olasz országos szervezet is. A rendezvénysorozat december 10-én Gyöngyössy Imre Meztelen vagy (1972) című filmjével folytatódik, majd december 17-én a rendező szintén filmes fiának, Gyöngyössy Bencének Romani Kris (1998) című moziját vetítik. December 12-én a Kákics roma együttes lép fel az RMA-n.

Molnár Antal, a Római Magyar Akadémia igazgatója szerint míg Olaszországban a romák kapcsán elsősorban migrációs problémák kerülnek előtérbe, „Magyarország már az együttélés tapasztalatával bír. A cigányságot a magyar kultúra fontos alkotóelemeként kívánjuk bemutatni az olasz közönségnek”. Hozzátette: a roma kulturális programsorozat a Magyarországon élő vallási és etnikai kisebbségek bemutatásának részét képezi. 2012-ben a magyarországi görögkatolikusok, idén pedig a magyarországi zsidóság kultúráját mutatták be egyszerre több művészeti ág segítségével.

Fotó: Róma.BalassiIntézet.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria