Salvini és a rózsafüzér – „Veszélyes dolog Istent a magunk javára segítségül hívni”

Kitekintő – 2019. május 23., csütörtök | 15:31

Parolin bíborostól kezdve Antonio Spadaro jezsuitán, a Famiglia Cristiana családi hetilapon, az olasz püspöki konferencia napilapján, az Avvenirén át számos egyházvezetőig egyhangúlag elítélik, hogy az Északi Liga vezetője eszközként használta fel a hitet a Milánóban megrendezett kampányzárón.

Az olasz katolikus világ a legkeményebb kritikával illette az olasz kormánypárt vezetőjének gesztusát: május 18-án a milánói dóm előtti téren az európai szuverenista és szélsőjobboldali erők közös európai parlamenti kampányzáróján Salvini megcsókolta a rózsafüzért, és Szűz Máriához fohászkodott: „Én személyesen az életemet és a ti életeteket is Mária szeplőtelen szívére bízom, és biztos vagyok benne, hogy győzelemre visz minket.” 

Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár a beszéd után arra figyelmeztetett, hogy nem szabad egybemosni a hitet és a politikát: „A pártpolitika megoszt, Isten azonban mindenkié. Mindig is nagyon veszélyes volt Istent a magunk javára segítségül hívni.”

Antonia Spadaro jezsuita szerzetes, a La Civiltà Cattolica folyóirat főszerkesztője kemény szavakat használt: „A parancsolat, hogy »Isten nevét hiába ne vedd a szádra«, arra szólít, hogy ne használjuk fel őt a saját céljainkra. A kritikai szellem és a helyes megkülönböztetés képessége segít megérteni: nem egy politikai nagygyűlés az a hely, ahol litániákat kell mondani olyan értékek nevében, amelyeknek semmi közük nincs Jézus evangéliumához. A keresztény lelkiismeretnek össze kellene rezzennie felháborodásában és megalázottságában, amikor azt látja, hogy kereskednek vele, hamis módon használják. Isten eszközként való használatára Krisztus reakciója az, hogy kiűzi a kereskedőket a templomból. Mondják el a beszédeiket, nyerjenek vagy veszítsenek a választásokon, de Isten előtt le kell venni a sarujukat.”

A Famiglia Cristiana így írt: „A Salvini által előrángatott rózsafüzér és a tömeg fütyülése Ferenc pápa ellen nem más, mint bálványimádó szuverenizmus… Már sokadik alkalommal történt meg a vallás eszközként való felhasználása, most Milánóban, hogy igazolja az emberi jogok szisztematikus megsértését, ami országunkban uralkodik. Miközben a Liga népvezére az evangéliumot mutogatta, egy újabb, emberi életekkel teli hajót utasítottak el, amit az ENSZ a biztonsági dekrétuma nevében elítélt.”

Az Avvenire, az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) napilapja szerint: „Pápák összehasonlítgatása és rangsorolása, a rózsafüzérrel való tetszelgés, hogy égi segítséget hívjon a szavazóurnákhoz, az identitás fitogtatása: Matteo Salvini, a Liga vezetője ismét a katolicizmus zászlóvivőjének kiáltja ki magát, de egy olyan katolicizmusénak, ami csak az övé, átpolitizált és ellentmondásos, meglehetősen távol áll a pápa, az egyetemes és az olasz egyház tanításától. Nem lehet vitatni a másik hitét, amit megvall, de ugyanakkor nem megengedett az evangéliumi üzenet eltorzítása sem. A rózsafüzérrel imádkozni szoktak, nem pedig nagygyűléseket tartani.”

„Katolikusok, ha szeretitek a kereszténységet, ne hallgassatok, tiltakozzatok!” – buzdított Enzo Bianchi, a bosei közösség elöljárója.

Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke figyelmeztetett: „Istent saját magunk számára segítségül hívni mindig veszélyes. Senki nem sajátíthatja ki magának a keresztény értékeket.”

Marcello Semeraro, Albano püspöke, a vatikáni Bíborosi Tanács titkára megvetendő megnyilatkozásnak nevezte a milánói jelenetet és az Egyesült Arab Emírségekben az emberi testvériségről kiadott nyilatkozatot idézte, amelyet Ferenc pápa és az al-Azhar szunnita központ főimámja, Ahmad et-Tajjeb írtak alá: „Isten, a Mindenható ugyanis nem szorul rá arra, hogy bárki is megvédje őt, és nem akarja, hogy nevét emberek terrorizálására használják.” Hozzátette: „Aki kormányzati felelősséggel rendelkezik, annak el kellene olvasnia, tanulmányoznia kellene ezt a szöveget.”

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Chiesadimilano.it

Fotó: Avvenire.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria