San Marino régenskapitányait fogadta Ferenc pápa

Ferenc pápa – 2018. március 23., péntek | 17:08

Matteo Fiorinit és Enrico Carattonit, San Marino Köztársaság régenskapitányait fogadta március 23-án délelőtt Ferenc pápa. Az audienciát követően Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Richard Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával találkoztak.

A szívélyes légkörben lezajlott megbeszéléseken a felek kölcsönösen elismerésüknek adtak hangot az építő jellegű kapcsolatok miatt, amelyek a Szentszék és San Marino között fennállnak. Kiemelték a közös elkötelezettséget a kétoldalú együttműködés megerősítésére. Rámutattak a helyi egyház pozitív hozzájárulására a társadalom életéhez, különösen is szociális és nevelési területen – olvasható a vatikáni audienciáról kiadott szentszéki közleményben.

* * *

San Marino a világ legkisebb országainak egyike, a harmadik legkisebb állam Európában: csak Monaco és a Vatikán kisebb nála. Államformája parlamentáris köztársaság, 1244-ben alkotott köztársasági alkotmánya az egyik legrégebbi az egész világon.

San Marino a legrégebbi ma is fennálló köztársaság, amelyet Kr. u. 301-ben alapított egy remete kőfaragó, Szent Marinus. A monda szerint Marinus Dalmáciából érkezett 301-ben, és hamarosan kolostort alapított a Titán-hegyen, hogy a Diocletianus római császár által üldözött keresztényeket befogadhassa. Írásos dokumentum csak 885-ben említi a kolostort és a körülötte kialakult települést, amelyet alapítójáról San Marinónak neveztek el.

A mai köztársaság parlamentjének elődje az 1000-ben létrehozott népgyűlés. 1988-ban lett az Európa Tanács tagja, az Egyesült Nemzetek Szervezetébe 1992-ben vették fel. Nem tagja az Európai Uniónak. Lakossága: 32 438 fő.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vaticannews.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria