Scorsese új filmje a keresztényüldözéssel foglalkozik

Kultúra – 2014. augusztus 2., szombat | 12:03

Tajvan lesz Martin Scorsese új filmjének forgatási helyszíne. A 17. században Japánban történt keresztényüldözéssel foglalkozó alkotás felvételei a nyár végén kezdődnek meg. A Vatikáni Rádió német szerkesztőségének összefoglalóját olvashatják.


Szeptemberben kezdi forgatni Martin Scorsese új filmjét, a Csendet, Angl Li Oscar-díjas rendező javaslatára Tajvanon. A Csend a keresztényüldözés problémájával foglalkozik a 17. századi Japánban. A történet alapja Shusaku Endo japán katolikus író Chinmoku (Csend) című regénye. Az 1966-ban született mű egy portugál jezsuita misszionárius történetét mondja el, aki Japánba utazik, hogy titkos missziós munkát folytasson. A 17. századi Japánban ugyanis üldözték a keresztényeket. A jezsuita fogságba kerül, a kínzások során hite megtagadására kényszerítik. A szerzetes megtagadja hitét, hogy ezzel a keresztények egy másik csoportját megmentse, akik vele együtt vannak fogságban. Hite megtagadása abban a helyzetben súlyos következményekkel jár: felszólítják, hogy jelentsen fel és rágalmazzon meg japán területeken élő keresztényeket – foglalja össze a regény történetét az Asianews nyomán a Vatikáni Rádió német szerkesztősége.

A téma filmfeldolgozásának munkálataihoz Scorsese számos világi és egyházi szekértőt felkért, köztük James Martin amerikai jezsuitát és Renzo de Luca argentin jezsuitát.

Scorsese a német Die Weltnek adott interjúban arra válaszolva, mi fogta meg a 17. századi keresztényüldözést fókuszba helyező történetben, saját gyerekkorát elevenítette fel: „Gyerekként gyakran betegeskedtem, asztmás voltam. Nem tudtam sportolni. Manhattan egyik zord negyedében, a Little Italyban nőttem fel. Most is előttem van a kép, ahogy bérkaszárnyáiba jönnek meghalni alkoholisták, nők és férfiak. Az egyetlen hely, ami számomra megkönnyebbülést és nyugalmat jelentett, a templom, a St. Patrick-székesegyház volt. Lenyűgözött a békesség, amit sugárzott. 11 éves voltam, amikor találkoztam ott egy 22 éves pappal, aki a mentorommá lett egészen 17 éves koromig. Példakép volt számomra, nagy befolyást gyakorolt életemre. Még azzal is megpróbálkoztam, hogy pap legyek, de hiányzott belőlem a megfelelő beállítottság, elköteleződés. De komolyan igyekeztem, aztán végül elküldtek. Aztán ismét megpróbáltam, de közbejött a film, és úgy döntöttem, a New York Universityn folytatom tanulmányaimat. Az Egyház és film számomra azt a spirituális utazást tették lehetővé, amit kerestem.”

A szeptemberben induló forgatás kapcsán a Cinefacts már azt is tudja, hogy a 17. századi történetet feldolgozó film főszereplői Andrew Garfield, Ken Watanabe és Liam Neeson lesznek.

A forgatókönyvet a Scorsesével régóta sikeresen együtt dolgozó Jay Cocks írja. A filmet várhatóan 2015-ben mutatják be.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria