Segíts magadon, és a Karitász is segít

Nézőpont – 2019. november 15., péntek | 11:21

Október végén lezárult a Szép otthonok program, melynek keretében a saját lakásuk élhetőbbé tételéért, állagmegóvásáért tevőleges munkát végezni képes családokat támogat a Katolikus Karitász. Az alábbiakban a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász beszámolóját olvashatják.

A segélyszervezet munkatársai és a helyi önkéntesek alapos környezettanulmány készítésével választották ki a rászoruló családok közül azokat, melyek részt vehettek a programban. A sok esetben rendkívül rossz műszaki állapotú lakásokban felmerülő problémák megoldása komoly körültekintést igényelt, hogy a lehető leghatékonyabb módon tudjon segíteni a Karitász. Fel kellett mérni, hogy mely feladatok elvégzéséhez tudnak eszközöket, alapanyagokat biztosítani. A Szeged-Csanádi Egyházmegyében összesen tizenöt családnak nyújtottak valamilyen módon segítséget a rendelkezésre álló összegből.

A hálás érintettek örömmel láttak munkához, sőt, helyesebb azt mondani, hogy folytatták azt. Hiszen ezeket a lakásokat alacsony jövedelemből élhető szinten tartani folytonos tevékenykedést, olykor rendkívüli erőfeszítést igényel. A rászorulók között pedig volt olyan is, aki annak ellenére is szorgosan ténykedik, hogy gyenge egészsége azt erősen hátráltatja.

A Szép otthonok program lehetőséget adott olyan műveletek elvégzésére is, amelyeket egyáltalán nem, vagy a rászorulók anyagi helyzetük miatt csak jóval később engedhettek volna meg maguknak. A késleltetés pedig egy-egy esetben a ház állagmegőrzését tenné még nehezebbé. Minden családnak módja volt tisztasági festés, meszelés elvégzésére, de volt olyan család, ahol a bejárati ajtót is sikerült lecserélni.

Az országosan egyedülálló, előremutató kezdeményezés kapcsán két hódmezővásárhelyi család helyzetébe nyerhetünk bepillantást.

Imre és Rita főállásban végzett fizikai munkájuk mellett szabadidejükben igyekeznek mindent megtenni házuk állapotának javításáért. A Karitász munkatársának augusztusi látogatásakor már szemmel látható változások voltak felfedezhetők a tavaszi előkészületekhez képest: saját kezűleg kifestették, kicsinosították a két szobát és kicsempézték a fürdőszobát. A lakás légkörén érezni, hogy az ott élők szorgos emberek, akik szeretettel rendezik otthonukat, s a nehéz körülmények nem gátolják meg őket abban, hogy tervezzenek, s elképzeléseik megvalósításáért keményen dolgozzanak. A Szép otthonok program keretében 45 négyzetméternyi csempét, a hozzá tartozó cementet és fugázót tudtak átadni nekik helyzetük könnyítésére.

Hasonlóképp számottevő lelki és fizikai erőket mozgósít Zita és László, akik számára a szükséges építési anyagok közül az utcai frontra beépíthető ablakot biztosította a Karitász. Családi összefogással itt is szépen és igényesen dolgoznak a helyzet adta kis lépésekben, pihenőidőt, hétvégét feláldozva. Mindketten főállásuk, egy óvodás és két iskolás gyermek nevelése mellett végzik a munkálatokat.

A hódmezővásárhelyi Szent István király-plébánia karitászcsoportjának tagjai részéről jelentős erőfeszítéseket igényelt a program koordinálása. Tiszteletre méltó csapatmunkát végeztek a hosszú és összetett folyamat végigkísérése során. Tevékenységüket mind a szeged-csanádi egyházmegyei, mind pedig az országos karitászközpont támogatta.

Forrás és fotó: Bartucz Katalin/Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria