Segítsünk újjászületni az embereknek! – Papszentelést ünnepeltek Szombathelyen

Hazai – 2023. június 20., kedd | 19:31

Bodorkós Áron, Kirchknopf Gergely, Szántó Adrián és Vigh Balázs diakónusokat áldozópappá szentelte Székely János megyéspüspök június 17-én a szombathelyi székesegyházban.

Egyúttal megemlékeztek a szentelésük jubileumát ünneplő papokról is, köztük a nemrég elhunyt Szakony Ferenc atyáról, aki vasmiséjét ünnepelte volna idén. A főpásztor köszöntötte az aranymisés Orbán István kanonokot és Sághegyi Gellért atyát, az ezüstmisés Andor Zoltán  atyát és Kercza Asztrik OFM atyát és Martos Levente Balázs esztergom-budapesti segédpüspököt.

Szentbeszédében Székely János megyéspüspök – a szentleckére utalva – kiemelte: papnak lenni annyit jelent, hogy Jézus rajtunk keresztül szíveket nyit az ég felé, gyógyít, olyan emberekét, akik a saját keserűségük miatt elzárkóztak Istentől.

Segítsünk újjászületni az embereknek, hogy életükbe beáradjon Isten fénye, a szeretet fénye.

Adjátok az embereknek a leghatalmasabb kincset, amire mindenki vágyik, amit csak Isten tud adni, mert csak ő tudja az egész embert betölteni! Adjatok értelmességet, értelmet és fényt, amit semmilyen földi szenvedés nem tud kioltani! Azt a reményt, ami bármivel képes szembenézni. Azt a békét, ami nem külső körülményektől függ. Azt a hitet és kapaszkodót, amit nem mi, emberek alkottunk, hanem ami igaz, valóságos – biztatta a szentelendőket a főpásztor.

Az evangélium kapcsán Székely János elmondta: Jézus a világ világosságáról beszél, amelyet nem elrejtenek, hanem lámpatartóra tesznek. Krisztus korában mécsest gyújtani nagy munka volt. A jézusi mondat igéje szenvedő igealak: Isten cselekvésére utal. Isten nem azért gyújtotta bennünk a fényt, hogy bárki ezt elrejtse, eloltsa. Isten sokat fáradt, hogy az életünk, hitünk, szeretetünk fénye égjen. Becsüljük meg, legyünk érte hálásak!

A fényt Isten felteszi a lámpatartóra, hogy világítsunk sokaknak. Sokszor ez a lámpatartó nem lesz más, mint a kereszt. Annak, hogy világítsunk, ára van: önmagunkat kell odaadnunk, nap mint nap.

Tegyük ezt jókedvűen, hiszen Isten a jókedvű adakozót szereti – mondta Székely János a szentelendőknek.

Az evangélium következő mondatához – ti vagytok a föld sója – a következő gondolatokat fűzte a püspök: Az ókorban démonűző hatalmat tulajdonítottak a sónak, hiszen a húst a só óvta meg a széteséstől, ami a gonosz cselekedete. Isten egységes világát akarja szétszakítani a gonosz, például az embert elszakítani Istentől, nemzeteket fordít egymás ellen.

Legyetek sók, azaz tartsátok távol a gonosz rothasztó hatalmát, és legyetek őrei az eleven, életadó gyökereknek, szálaknak, amik az Istenhez kötnek és egyben tartanak családokat, nemzeteket, közösségeket.

Legyetek szolgálatkész papok, aki adni akarnak! Akik nem kényelmet, sikert és önmagukat keresik, hanem a rájuk bízottakat szolgálják. Legyetek igényesek a felkészülésben! Isten népének joga van arra, hogy tartalmas, hiteles üzeneteket kapjon. Legyetek az imádság emberei! Legyen a szívetek nyitva mindenki felé!

Legyetek testvérei mindenkinek, aki hozzátok jön, különösen a gyermekeknek, fiataloknak, szenvedőknek, szegényeknek!

Legyetek hűséges papok: annak a kincse, akinek hite nem felszíni érzelmek hullámzása, hanem mély, mint a tenger és erős, mint a szikla – tette hozzá.

Papnak lenni hatalmas ajándék, felfoghatatlan megtiszteltetés, kegyelem, kincs, ajándék és titok. Minden nehézség ellenére öröm – hangsúlyozta Székely János, aki a szentbeszédben megköszönte a szentelendők családtagjainak is a támogatást.

A szentmise végén a felszentelt papok a megyéspüspökkel a Szent Márton-oltárhoz vonultak, ahol közösen imádkoztak új papi hivatásokért. A szentmise az újmisések áldásával ért véget.

A papszentelési szentmise visszanézhető az egyházmegye YouTube-csatornáján.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria