Sétáljunk a száz évvel ezelőtti Nyíregyházán! – Ingyenes VR-túra a múltban

Kultúra – 2022. augusztus 22., hétfő | 11:35

Virtuális valóság (Virtual Reality, VR)-szemüvegen keresztül pillanthatunk be az 1900-as évek eleji nyíregyházi belvárosi mindennapokba, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház előtti teret is láthatjuk.

A nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház és harangtornya is része annak a helyi turisztikai iroda által szervezett belvárosi sétának és templomtúrának, amelyen VR-szemüveget is ki lehet kipróbálni.

Az ezen keresztül látható VR-film egyedülálló turisztikai érdekesség, bemutatja az 1900-as évek eleji nyüzsgő belvárosi piaci életet. A templom előtti tér zöldség- és gyümölcsárusoktól volt hangos, tejet, vajat, tojást kínáltak a kofák és a városháza előtt gördült be a kisvonat.

A belvárosi séta és templomtúra minden szerdán és pénteken 16 órakor indul Nyíregyházán, a Kossuth tér 1. szám alól (a postával szemben). A programon való részvétel ingyenes.

A nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház 1993 óta a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye temploma, előtte az Egri Főegyházmegyéhez tartozott. A város főterén álló kéttornyú, neoromán stílusú templom Samassa József egri érsek fogadalmi temploma, aki azt 1902-ben az aranymiséje alkalmából Szabolcs vármegye székvárosának ajándékozta. A templomot Samassa József érsek 1904. augusztus 20-án szentelte fel.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye / Visitnyiregyhaza Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria