Spányi Antal püspök mutatott be szentmisét a baracskai börtönben

Hazai – 2019. december 9., hétfő | 9:01

A székesfehérvári főpásztor a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet baracskai objektumának vezetése és Tornyai Gábor börtönlelkész meghívására érkezett Baracskára december 2-án.

Spányi Antal püspök immár hagyományosan évente kétszer, húsvétra és karácsonyra készülve mutat be szentmisét a raboknak.

Ezúttal negyven fogvatartott vett részt a börtön Jobb Lator-kápolnájában megtartott liturgián.

Az evangélium (Mt 24,37–44) szavaihoz kapcsolódva a megyéspüspök arról beszélt, hogy minden ember elkövet bűnöket, azonban nem az számít, ami mögöttünk van, hanem ami előttünk. A fontos, hogy új életet kezdünk-e. A bűnt elkövetők Istentől segítséget kaphatnak: hiszen gyógyító szeretete által segít új emberré születni; ahogy az általunk adott szeretet gyógyít másokat is.

A szentmise végén Tornyai Gábor börtönlelkész személyes ajándékul egy fatimai szentképet és egy karácsonyi jókívánság-kártyát adott át a fogvatartottaknak. 

* * *

A baracskai börtönben számos programot szerveznek a raboknak az adventi időben, ezek között szerepelt a püspöki szentmise is.

Az intézetben támogatják és segítik az egyházak, a börtönmisszióban résztvevők és a börtönlelkészi szolgálat munkáját, elősegítik a vallási közösségek szociális, karitatív, gondozói tevékenységét és az elítéltek szabadulásra való felkészítéséhez nyújtott szolgálatait. A tizenhat egyházzal meglévő együttműködési megállapodás alapján végzett tevékenység változatos, minden fogvatartott számára elérhető vallási programot biztosít. A vallásgyakorlás és lelki gondozás, a lelkészek tevékenysége a büntetés-végrehajtási célok eredményes megvalósításának hatékony kiegészítői.

Forrás és fotó: Bv.gov.hu/Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria