Spányi Antal püspök mutatott be szentmisét Szent Donát ünnepén

Hazai – 2021. augusztus 2., hétfő | 18:15

Augusztus 1-jén, vasárnap este Spányi Antal püspök a székesfehérvári Szent Donát-kápolnában celebrált szentmisét, amelyen az időjárás viszontagságai ellenére is sokan megjelentek, hogy felelevenítsék az évszázados helyi tradíciót. Az öreghegyiek 1733-ban emelt kápolnáját – a helyi szőlőműves polgárság kérésére – Szent Donátról nevezték el.

Utoljára 2017-ben, előtte emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy a Kápolna tér helyett az Építőipari Nívódíjat elnyert kápolnában, Székesfehérvár legmagasabb pontján vettek volna részt a búcsúi szentmisén az öreghegyi és a város valamennyi plébániájáról érkező hívők.

„Kihez igazodunk? Akarunk-e Istenhez igazodni, vagy megelégszünk azzal, hogy ehhez a világhoz igazodunk, a velünk szembeni emberi elvárásokhoz, elfelejtve Istent. Akkor az imádságaink talán üresen kongóvá válnak, akkor hitünkből fakadó gesztusaink üresek lesznek” – fogalmazott szentbeszédében Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök.

Istennek az tetszik, ha igazi, mély hit van az ember szívében és lelkében, mely az életét irányítja, meghatározza gondolkodását, cselekedeteit. Istennek az tetszik, ha hisztek abban, akit küldött. Nem kicsit, nem félig-meddig, nem olykor-olykor, nem néha, nem amikor bajban vagyunk, hanem hiszünk, odaadtuk az életünket. Az odaadott életet élő ember nyeri el Isten tetszését” – hangsúlyozta a főpásztor.

A Szent Donát-kápolna búcsúján részt vett Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere, Dienesné Fluck Györgyi, Östör Annamária és Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselők, valamint a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend tagjai is.

Szerző: Lugosi Balázs

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Bácskai Gergely

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria