Statikailag megerősítik a bicskei katolikus templom tornyát

Hazai – 2021. január 14., csütörtök | 12:45

Két részletben 290 millió forintot adott a kormány a bicskei Szentháromság-templom tornyának statikai megerősítésére; a torony rossz állapota miatt évek óta zárva tartó épület nyár közepén nyithat újra – jelentette be Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár január 12-én a Fejér megyei településen.

Spányi Antal megyéspüspök elmondta, a szakemberek hosszasan keresték a jó és végleges megoldást a torony statikai problémáira, szerencsére a kormánytámogatásból a kivitelezés is megtörténhet. Közlése szerint a munkálatok tél végén, tavasz elején kezdődhetnek el. A templomot 2018-ban zárták be.

Soltész Miklós rámutatott: a templom épületén kívülről nem látszik, hogy mekkora a baj, viszont bármikor összedőlhetett volna a torony, ami miatt jelenleg életveszélyes az épület. A támogatásból statikailag megerősítik a tornyot, ezzel véglegesen megoldva az évek óta fennálló problémákat. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a rendelkezésre álló forrásból marad valamekkora összeg, amelyet a templombelső megújítására lehet fordítani.

Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője közlése szerint a problémák feltárására, a statikai tervezésre 40 millió, a munkálatokra 250 millió forintot biztosított a kormány. Hozzátette: amint a megerősítés megtörténik, ismét használhatóvá válik a templom, és megalapozást kap a későbbi teljes belső felújítás.

Soltész Miklós Bicskével kapcsolatban még egy bejelentést tett: a kormány döntése értelmében az évekkel ezelőtt bezárt menekülttábort a Magyar Máltai Szeretetszolgálat veszi át, s a terület a jövőben szociális funkciókat kap. Mint mondta, a tervek szerint fogyatékkal élő, valamint idős emberek és hozzátartozóik használhatják majd a jelenleg üresen álló épületeket.

Forrás: MTI

Fotó: Miserend.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria