Sürgős segítségért könyörögnek a pakisztáni püspökök a pusztító áradások után

Kitekintő – 2022. augusztus 31., szerda | 15:45

Pakisztánban rendkívüli állapotot hirdettek, miután az intenzív esőzés súlyos áradásokat okozott Szindh, Beludzsisztán és Pandzsáb tartományokban. Összesen 375,4 milliméter csapadék hullott, csaknem háromszorosa az elmúlt harminc év országos átlagának.

„Az áradások mértéke miatt az érintett emberek azonnali segítségre szorulnak. Annak érdekében, hogy az árvizek által sújtott lakosság, a rászorulók segítségére siethessünk, mi, a pakisztáni katolikus egyház, arra kérjük a jóakaratú embereket, kezdeményezzenek adománygyűjtő akciókat. 

Azonnali humanitárius segélyre van szükségük a katasztrófa sújtotta családoknak, különösen sátrakra, házépítéshez szükséges eszközökre, élelmiszerre, higiéniai és egészségügyi termékekre, tartós élelmiszerre és ruházatra” – sorolta felhívásában Benny Travas, Karacsi, Szindh tartomány fővárosának érseke.

Benny Travas érsek – aki a pakisztáni Caritas vezetője is – elmondta: „A pakisztáni Caritashoz sok kérés fut be plébániáktól, kongregációktól, polgári védelmi bizottságoktól és önkormányzatoktól. A karacsi egyházmegyei Caritas stábja már vizsgálja a kéréseket és biztosítja a segítséget. Mielőbbi támogatásra van szükségünk, kérem a jóakaratú embereket, adományozzanak pénzt vagy más anyagi segítséget.”

A dél-pakisztáni Szindh tartományban a hiderábádi katolikus egyházmegye területének 90 százalékát öntötte el a víz. Samson Shukardin hiderábádi püspök arra szólította fel a politikusokat, egyházi tisztségviselőket, világiakat, alapítványokat, barátokat és jótevőket, hogy támogassák az érintett több ezer embert az egyházmegyében. A főpásztor személyesen látogatott el egyes árvíz sújtotta vidékekre, aminek kapcsán azt nyilatkozta a Fides hírügynökségnek: „Rengeteg segélykérő hívást kapok papoktól és különböző plébániákról. Láttam templomokat, plébániaépületeket, iskolákat elárasztva és megrongálódva. Az emberek otthontalanná váltak, éheznek, és sok család gyászolja elvesztett szeretteit.”

Shukardin püspök kifejezte sajnálatát a természeti katasztrófa miatt: „Ez nagyon szomorú időszak Pakisztán népe számára, július óta nehéz a helyzet a súlyos esőzés és árvizek miatt. Segítségért könyörgünk, elsősorban tartós élelmiszerért és ivóvízért. Ruházatra, ágyneműre, szúnyoghálóra, sátrakra, higiéniai termékekre is szüksége lesz az otthontalan és nincstelen embereknek. Sok házat elöntött a víz – számolt be a főpásztor. – Nyomorgó gazdák veszítették el a termést, emiatt a földbirtokosok adósai lesznek, és még súlyosabbá válik az adósrabszolgaság.”

A pakisztáni kormány eközben rendkívüli állapotot hirdetett, miután a halálesetek száma meghaladta az ezret, mintegy 1400 ember pedig megsérült.

A természeti katasztrófák kezelésével foglalkozó hatóság (NDMA) augusztus 26-i jelentése szerint mintegy 33 millió embert érintenek az áradások, több mint 216 ezer lakóházat megsemmisítettek, további 452 ezerben kárt tettek az árvizek.

Emberek tömegeinek megélhetése került veszélybe, mivel 793 ezer jószág pusztult el; mintegy kétmillió hektár földterület és gyümölcsös veszett oda. Több mint 3000 kilométer úthálózat és 145 híd rongálódott meg, ami akadályozza, hogy a lakosság eljusson biztonságos vidékre, piacokra, kórházakba, és hozzáférjen a szolgáltatásokhoz. Legalább 17 566 iskola szenvedett kárt vagy omlott össze a pakisztáni oktatási minisztérium adatai szerint. A vasúti közlekedés részlegesen működik csak, mert a síneket is elöntötte a víz; a vasúttársaság szerint súlyosak a károk.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Fides hírügynökség 

Fotó: fides.org, vaticannews.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria