Szabadnak maradni az e-világban – Negyedszer rendezték meg a Keresztény Szigetet

Hazai – 2018. május 29., kedd | 17:15

Gondolatébresztő beszélgetések és családi programok kettős pillére alkotja a Keresztény Szigetet, amelyet immár negyedik alkalommal rendezett meg az ÉrtékMegőrző (ÉrMe) Hálózat és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) május 26-án Budapesten, a Margitszigeten.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szigeti gyermektáborba belépő csak egy pár lépést tesz, és jó, ha vigyáz: apró bringóhintók köröznek lelkesen ujjongó gyerekekkel a nagysátor körül. Közben a ponyva védelme alatt komoly témákat, mai digitális világunk kérdéseit boncolgatják, élvezetesen, csevegve a pódiumbeszélgetések résztvevői. Ha teszünk egy kört a területen, keresztény civil szervezetekkel ismerkedhetünk meg, kipróbálhatjuk, milyen formában vív és evez egy parasportoló, falra mászhatunk, íjászkodhatunk, beszélgethetünk Bátor Botond atyával és a MotorkerékPálosokkal.

A közeli gyermeknap miatt a kicsik tobzódhatnak a sok programban: délelőtt koncert, délután interaktív bábelőadás várja őket, futóversenyen indulhatnak, amin mindenki nyer, kivonult miattuk a hagyományőrző rendőrszázad és a tűzoltóság is. A máltaiak ugrálóvárral készültek, de van arcfestés, kézműveskedés, sok sportlehetőség, köztük teqball (asztalifutball) is.

A Keresztény Sziget három évvel ezelőtt nőtte ki magát az ÉrMe Hálózat gyermeknapjából – tudtam meg a keresztény vállalkozókat és cégvezetőket tömörítő szervezet elnökétől, Tóth Józseftől. Ekkor váltak alappillérré a felnőtteknek szánt pódiumbeszélgetések, amelyeknek a célja, hogy egy-egy aktuális témát a krisztusi értékrend fényében vitassanak meg keresztény szakemberek. Tóth József szerint nagyon fontos, hogy mi, keresztények hallassuk a hangunkat a mai világ kulcsfontosságú kérdéseit illetően – többek közt olyan mindenki számára nyitott rendezvényeken is, mint a mostani.

Az idei téma pedig – a digitális világ és az ismeretszerzés jövője e megváltozott körülmények között – igazi hús-vér kérdés. Az első pódiumbeszélgetés azt boncolgatta, hogy a mai világban – a korábbi három helyett – együtt élő hat generáció hogyan tudja megtalálni egymással a közös hangot. Ezután test és lélek épsége került a fókuszba, olyan kérdések mentén, hogy tényleg sport-e az e-sport, vagy hogy milyen veszélyei vannak az interneten alapuló táplálkozásnak. Ha már ismeretszerzés a téma, akkor az oktatás-nevelés jövőbeli kihívásai sem maradhattak ki – erről szólt a harmadik pódiumbeszélgetés, de jómagam leginkább talán az utolsót vártam, amely annak eredt utána, hogy mi lehet a kereszténység és a keresztény értelmiség szerepe a mesterséges intelligencia világában.

A témáról Horváth András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának docense, a gépi látás és mesterséges intelligencia szakértője; Németh Balázs önvezető járművekkel foglalkozó kutató, az MTA SZTAKI tudományos főmunkatársa és Szani Ferenc digitális pedagógiai szakértő, az Informatika a Társadalomért Egyesület oktatási munkacsoportjának vezetője beszélgetett Balla Péter református lelkész, blogger moderálásával.

Nem annyira a mesterséges intelligencia a veszélyes, hanem a rossz emberi hozzáállás – derült ki az eszmecseréből. Hiszen nem a technológiák tehetnek arról, ha én hülye vagyok, és robottá válok. Aztán az sem biztos, hogy az új vívmányok következtében felszabaduló időt a hatékonyságunk növelésére kell fordítanunk, jobb lehet egy részét a kapcsolatainkra, a szeretteinkkel való együttlétre fenntartani. Vagyis a mesterséges intelligenciával kapcsolatban leginkább arra kell felkészülnünk, hogy szabadok tudjunk lenni a használata során. Az is felvetődött, hogy tudást meg lehet tanítani a mesterséges intelligenciának, de hogy a jó fogalmát miként tudjuk beprogramozni, az ma nagyon aggályosnak tűnik. Tudás az, amit át tudunk írni forráskódba, minden más művészet – és ebben az értelemben eléggé művészi világban élünk. De az is szóba került, hogy igenis harc van az agyunkért, jobban mondva gyermekeink agyáért, hogy mit ültetnek bele, miközben még fel sem térképeztük igazán, hogy mire képes az emberi agy. A mesterséges intelligencia bizonyos területeken meg tudja verni az embert, de a mesterséges intelligencia és az ember kooperációja ezt felül tudja múlni – adott hajszálnyi reményt a beszélgetés.

A nagysátor melletti másik sátorban keresztény civil szervezetek várják az érdeklődőket. A Kárpát-medencei kisközösségek megerősítését célul kitűző Háló mozgalmat képviselő Margitfalvy György már a negyedik alkalommal van kinn a Keresztény Szigeten. Úgy látja, hogy a program nagyon sokat gazdagodott az évek során, és egyre nagyobb az érdeklődés, idén már vidékről is érkeztek résztvevők. Margitfalvy György különösen jónak tartja, hogy itt ökumenikus találkozásra nyílik lehetőség, mert ezt kevés program mondhatja el ma Magyarországon magáról.

A Keresztény Szigeten nemcsak keresztény civil szervezetekkel találkozhattak a kilátogatók, hanem támogatókkal, vállalkozókkal is. Kint volt például a Magyar Kurír is az Új Ember Kiadó könyveivel, a VeddEgyütt! közösségi vásárok termelői pedig nemcsak árusítottak, családi hétpróbát is lehetett velük játszani. A termelői kör legismertebb és egyben legkülönlegesebb tagja a Monostori Ízek, amely a kismarosi ciszterci nővérek mintegy kéttucatnyi különböző lekvárját és szörpjeit takarja. Ildi és Henriett nővér azonban rögtön hangsúlyozzák, hogy bár kereskedelmi tevékenységük hozzásegíti őket a megélhetéshez, elsősorban kapcsolatkialakítási célból vannak jelen. Szerzetesrendjük monasztikus jellege miatt nem annyira szokványos ez a fajta kitelepülés, de itt vannak, mert nem szeretnék, ha életidegenné válna az életük. A lekvárkészítés maga is egy közösségért végzett szolgálatként vette egykor kezdetét 2005-ben: a környékbeli termelők, akik nem tudták eladni termésüket, arra kérték a nővéreket, hogy vásárolják fel a gyümölcsöt, és dolgozzák fel azokat, immár nemcsak maguk és a monostor számára.

A bringóhintón száguldozó, kerekesszékben vívó gyerekek, az utánuk rohangáló vagy éppen mély eszmecserét folytató felnőttek mintha nem akarnák elhagyni a szigetet. Ezt nagyon biztatónak tartja Tóth József is, aki hozzáteszi: a délelőtt folyamán a kint lévő civil szervezetek vezetőinek, képviselőinek részvételével külön találkozót tartottak, és a visszajelzések alapján úgy tűnik, hogy az 5. Keresztény Sziget már sokkal szélesebb körű összefogás eredményeképpen jöhet majd létre.

Fotó: Varga Gábor/Keresztény Sziget

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria