Szabó Irén lett az Egyházi Muzeológusok Egyesületének új elnöke

Kultúra – 2024. május 8., szerda | 10:35

Az Egyházi Muzeológusok Egyesülete (EME) április 29-én tisztújító közgyűlést tartott Budapesten, ahol megválasztották a szakmai szervezet új elnökét, titkárát és héttagú elnökségét. Az egyesület elnöke 2024-től Szabó Irén, a nyíregyházi Görögkatolikus Múzeum igazgatója.

A 2006-ban alakult Egyházi Muzeológusok Egyesülete ökumenikus szellemben működő szakmai szervezet, amelyben valamennyi magyarországi felekezet képviselteti magát. Az egyesület nemcsak a katolikus, protestáns és zsidó múzeumok és gyűjtemények munkatársainak, hanem a világi múzeumokban dolgozó, de egyházi tárgyakkal foglalkozó muzeológusok, restaurátorok és egyéb múzeumban feladatot végző munkatársak szakmai szervezete is.

A 67 tagú közgyűlés a következő négy évre Szabó Irént, a Görögkatolikus Múzeum igazgatóját választotta meg az egyesület új elnökének. A héttagú elnökség tagja lett Terdik Szilveszter művészettörténész is, a titkári feladatokkal pedig szintén a Görögkatolikus Múzeum munkatársát, Ősz Tibornét bízták meg.

Az Egyházi Muzeológusok Egyesülete (EME) 2006-ban alakult meg, létrejöttében nagy szerepet játszottak a már régóta jól működő egyházi levéltárosi (MELTE) és könyvtári (EKE) egyesületek. A szakmai alapon létrehozott egyesület célja a múzeumi területen működő intézmények – minden felekezetből – összefogása és érdekképviselete volt. A gyűjteményekben őrzött értékekkel az egyházi múzeumok nyitott ablakokká váltak a világ felé. A keresztény örökséget kívánják bemutatni, részt vállalnak intézményeikkel a keresztény egyházak missziójában is. Az Egyházi Muzeológusok Egyesülete évente szervez szakmai konferenciákat és vándorgyűlést.

Forrás: Görögkatolikus Múzeum; Egyházi Muzeológusok Egyesülete

Fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria