Szakmai fórumot tartott a katolikus hittan érettségi tételkészítő bizottsága

Kishírek – 2022. május 27., péntek | 16:43

A katolikus hittan érettségi tételkészítő bizottsága első alkalommal szervezett szakmai fórumot a Katolikus Pedagógiai Intézetben május 24-én az érettségiztető hittanárok számára. A programon 72 pedagógus vett részt az ország 57 intézményéből.

A nap kezdetén Németh Gábor atya, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) irodaigazgatója és Barcsák Marianna, a Katolikus Pedagógiai Intézet vezetője köszöntötte a megjelenteket.

Első előadóként Zsódi Viktor piarista atya, a tételkészítő bizottság elnöke ismertette az előző évek statisztikai adatait. Kiemelte, hogy a hitéleti tantárgyakból érettségiző diákok 55 százaléka katolikus hittanból vizsgázik, amely 2022-ben 764 tanulót jelent. A legtöbb diák Budapestről és Győr-Moson-Sopron megyéből jelentkezik hittanból érettségire. A fiatalok alapos felkészítést kapnak tanáraiktól, hiszen a tavalyi évben 4,57 volt az érdemjegyek országos átlaga.

Az előadók között volt Gazdag Gyöngyi Gemma nővér, aki érettségi elnöki tapasztalatait osztotta meg hallgatósággal, és bemutatta a bajor hittan érettségi követelményeit és vizsgarendszerét.

Dejcsiscs Konrád bencés atya a pannonhalmi gimnázium tapasztalataival gazdagította a hittanár kollégákat.

Az utolsó előadást Keszeli Sándor tartotta, aki az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának égisze alatt működő Katekézis Nemzetközi Bizottságának tagja és gyakorló gimnáziumi hittanár Szegeden. Röviden bemutatta a 2020 májusában megjelent új kateketikai direktórium iskolai „vallásoktatásról” szóló pontjait. Kiemelte, milyen fontos a hittanárok munkája során, hogy segítsék a tudást életbölcsességgé válni és a valódi párbeszéd szellemét fejleszteni, miközben a hittannak tantárgyi jellege van, így rendszerezett folyamatban teszi jelenvalóvá az evangéliumot és a keresztény kultúrát.

A szakmai fórum utolsó részében csoportokban folyt a munka. A résztvevők kifejezték szándékukat, hogy legyenek rendszeres szakmai találkozók a témában.

Szöveg: Zsódi Viktor Sch.P.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Skultéty Szilvia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria