Szakmai napot tartottak óvodai hitoktatóknak és pedagógusoknak a kárpátaljai Karácsfalván

2019. február 28., csütörtök | 17:01

A Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Esperesi Kerülete területén működő egyházi óvodák pedagógusai, dajkái valamint óvodai hitoktatói számára szerveztek szakmai napot február 23-án a karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban.

Az esperesi kerület három településén Batáron, Karácsfalván és Makkosjánosin működő egyházi óvoda munkatársai vettek részt a szakmai napon.

A program imaórával kezdődött, majd Grunda János görögkatolikus lelkipásztor, a Nyíregyházi Egyházmegye Gazdasági Hivatalának ökonómusa tartott előadást. Harminchat évnyi papi szolgálata kateketikai tapasztalatait, illetve a hitoktatás fontosságát vázolta fel.

Két szekcióban folytatódott a képzés. Az egyházi óvodák munkatársaihoz Magyarországról érkeztek szakemberek: a balkányi Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda vezetője, Pásztor Lászlóné és munkatársa, Balla Andrásné, valamint a máriapócsi Ékes Virágszál Görögkatolikus Óvoda vezetője, Mosolygó Tamás görögkatolikus pap. Az állami óvodák egyházi kézbe kerüléséről beszéltek, valamint a vallásos óvodai nevelésben szerzett ismereteiket osztották meg a jelenlévőkkel. A másik csoportban Grunda János és felesége, a több évtizede katekézist tanító Mária igyekezett hasznos módszertani ötletekkel és tanácsokkal ellátni a hitoktatókat.

Ebéd után fórumot tartottak, melyen a résztvevők további kérdéseket tehettek fel a magyarországi előadóknak.

A szakmai nap, melyen ötvenen vettek részt, imaórával zárult. A beregszászi görögkatolikus esperesi kerülethez tartozó településeken a három egyházi óvoda mellett további húsz állami óvodában tartanak görögkatolikus hittanórát. A hitoktatást folytató pedagógusok számára idén még három képzést tervez a kerület hitoktatásért felelős bizottsága.

A szombati program megvalósulását a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága támogatta.

Forrás: Marosi Anita/karpatalja.ma; Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Iván Gábor

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-hogy-imadkozni-tudjunk-egyugyuve-kell-valnunk
Ferenc pápa: Hogy imádkozni tudjunk, együgyűvé kell válnunk!

Május 22-én a Szentatya befejezte a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Figyelmeztetett, hogy állandóan ápolnunk kell az imádság szellemét, és minden élethelyzetben kapcsolatban maradhatunk az Atyával, ha engedjük, hogy a Lélek imádkozzon bennünk.

2019. május 22., szerda
grzegorz-gorny-az-elet-kulturajarol-az-civilizacio-mely-gyermeket-megoli-halalra-van-itelve
Grzegorz Górny az élet kultúrájáról: Az a civilizáció, mely megöli a gyermekét, halálra van ítélve

Grzegorz Górny lengyel riporter, esszéista, publicista, dokumentumfilm-rendező „Gyilkosság és orvostudomány” című könyve a Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában a közelmúltban magyarul is megjelent. Ennek kapcsán beszélgettünk vele Budapesten.

2019. május 22., szerda