Szakmai napot tartottak óvodai hitoktatóknak és pedagógusoknak a kárpátaljai Karácsfalván

2019. február 28., csütörtök | 17:01

A Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Esperesi Kerülete területén működő egyházi óvodák pedagógusai, dajkái valamint óvodai hitoktatói számára szerveztek szakmai napot február 23-án a karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban.

Az esperesi kerület három településén Batáron, Karácsfalván és Makkosjánosin működő egyházi óvoda munkatársai vettek részt a szakmai napon.

A program imaórával kezdődött, majd Grunda János görögkatolikus lelkipásztor, a Nyíregyházi Egyházmegye Gazdasági Hivatalának ökonómusa tartott előadást. Harminchat évnyi papi szolgálata kateketikai tapasztalatait, illetve a hitoktatás fontosságát vázolta fel.

Két szekcióban folytatódott a képzés. Az egyházi óvodák munkatársaihoz Magyarországról érkeztek szakemberek: a balkányi Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda vezetője, Pásztor Lászlóné és munkatársa, Balla Andrásné, valamint a máriapócsi Ékes Virágszál Görögkatolikus Óvoda vezetője, Mosolygó Tamás görögkatolikus pap. Az állami óvodák egyházi kézbe kerüléséről beszéltek, valamint a vallásos óvodai nevelésben szerzett ismereteiket osztották meg a jelenlévőkkel. A másik csoportban Grunda János és felesége, a több évtizede katekézist tanító Mária igyekezett hasznos módszertani ötletekkel és tanácsokkal ellátni a hitoktatókat.

Ebéd után fórumot tartottak, melyen a résztvevők további kérdéseket tehettek fel a magyarországi előadóknak.

A szakmai nap, melyen ötvenen vettek részt, imaórával zárult. A beregszászi görögkatolikus esperesi kerülethez tartozó településeken a három egyházi óvoda mellett további húsz állami óvodában tartanak görögkatolikus hittanórát. A hitoktatást folytató pedagógusok számára idén még három képzést tervez a kerület hitoktatásért felelős bizottsága.

A szombati program megvalósulását a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága támogatta.

Forrás: Marosi Anita/karpatalja.ma; Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Iván Gábor

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat