Százan nyaraltak az idei máltai kerekes székes táborban

Hazai – 2014. szeptember 2., kedd | 11:19

Augusztus utolsó hetében a szegedi Maty-éren rendezte meg idei táborát a mozgáskorlátozottaknak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat – tájékoztat a Máltai.hu.


A mozgássérülteknek tartott máltai táborok a fogyatékkal élő emberek elfogadását és minél teljesebb beilleszkedését segítik. Családtagjaik, állandó kísérőik nélkül érkeznek a kerekes székes, vagy akár halmozottan sérült emberek, segítőik a feladatra felkészített fiatal önkéntesek. A közösen töltött egyhetes vakáció mindannyiuknak sokat jelent, a mozgásukban korlátozott emberek önbizalmat és megerősítést nyerhetnek, kísérőik pedig családjuk és ismerőseik körében is leszámolhatnak a sérült emberekkel kapcsolatos tévhitekkel, előítéletekkel. A táborban így két oldalról is bontják a sajnálat és a tudatlanság emelte láthatatlan falakat.

A kerekes székben élő emberek mindennapjaiban kevés olyan eseménydús időszak van, mint a nekik szervezett egyhetes máltai tábor. A találkozó résztvevői pozitív élményekkel töltődnek fel, jó példákat, követhető mintákat ismernek meg, igazi vakáción vesznek részt. Korábbi máltai táborokban arra is akadt példa, hogy az ismeretségből szerelem, majd házasság lett, többen pedig az itt szerzett pozitív élmények alapján vették a bátorságot, hogy főiskolára jelentkezzenek vagy munkát keressenek maguknak.

A Délmagyar.hu honlap helyszíni riportot készített, amelyből idéz a Máltai Szeretetszolgálat honlapja:

„Nagyon sok jó emberrel megismerkedtem, jól érzem magam. A sportnapon labdagurításban, pingpongversenyben nyertünk érmeket és serleget. Számomra fantasztikus, hogy milyen közvetlenek a segítők, és szó nélkül mindent megtesznek a kerekes székesekért” – mondta Pajor Tamás, aki a Mozgássérültek Mezőkövesdi Egyesületétől érkezett egy kollégájával.

„Ez a második táborom. Nagyon jó volt a karaoke, és tetszett a Feszty-körkép Ópusztaszeren. A Kerek Világ Alapítványnál dolgozom adminisztrátorként, »nyaralni« csak Harkányba szoktam járni gyógykezelésekre” – mesélte a pécsi Rauschenberger Éva.

Halász Judit is másodszor táborozik, és azt mondta, ha lesz lehetősége, jön legközelebb is: „Ez az egyetlen kimozdulási lehetőségem otthonról. Kihasználom az alkalmat, összeszedem minden akaraterőmet és bizonyítási vágyamat. Itt érezzük, hogy értékelnek és szeretnek minket, segítőkész emberek vesznek körül, vigyáznak ránk.”

„Tavaly a Balatonon voltunk, idén pedig ide szerveztük a tábort a Maty-érre. Nagyon jók a helyszín adottságai, teljesen akadálymentesített. Körülbelül száz fővel jöttünk Magyarország minden területéről. Hét régiónk van, és minden régióból érkezett egy csapat” – tudtuk meg Kotta-Kis Éva táborvezetőtől. A fogyatékkal élők jártak például szegedi városnézésen, átélhették egy barokk kastély hangulatát, főzőversenyen és srandoláson vehettek részt. Minden napot zenés mulatsággal zártak.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria