Százéves az árpádhalmi templom

Hazai – 2021. június 20., vasárnap | 16:44

Száz évvel ezelőtt, 1921. június 14-én szentelték fel Árpádhalmon a Berchtold Lipótné Károlyi Ferdinanda grófnő által építtetett Jézus Szíve-kápolnát. Az évfordulóról ünnepi szentmisén emlékeztek meg, melyet Gyulay Endre nyugalmazott megyéspüspök celebrált. A templom falán felavatták Perlaki József Podmaniczky-­díjas üvegfestő művész az építtetőt ábrázoló mozaik­alkotását.

A kápolnát Hanauer Árpád István váci megyéspüspök szentelte fel. Építésének hiteles történetét Szilágyi László nagymágocsi lelkész örökítette meg a mágocsi plébánia historia domusának lapjain. Ebből tudjuk, hogy a román csapatok kivonulása után, 1920. március 3-án tért vissza az árpádhalmi uradalom birtokosa, Berchtold Lipótné, és látogatást tett Szilágyi László lelkésznél. „E kedvező alkalmat arra használtam fel – írja Szilágyi –, hogy amire már tíz év óta folyton kértem, hogy tudniillik árpádhalmi birtokán egy templomot építtessen – most megvalósítsa. A Kegyelmes Grófnő érveléseim nyomán, belátva ennek szükségességét, engedett kérésemnek” – idézte fel a múltat a szentmise előtti ünnepségen Vágó Miklós, Árpádhalom polgármestere.

Farkas Sándor, a térség or­szággyűlési képviselője, ag­rárminiszter-helyettes ki­emelte, az árpádhalmi templom a magyaros, népi szecesszió egyik gyöngyszeme. Ez a stílus a magyar kultúra, a szabad alkotás és a szabad élet örömeinek sajátos megnyilvánulása. Ezek a falak az elmúlt száz évben óriási fájdalmakat, változások sorozatát látták. A mostani évfordulós ünnepség egyszersmind jelzi, hogy Isten megáldotta az akkori emberek fáradozását. A templom a legsötétebb időkben is biztos pontot jelentett az itt élők életében.

Perlaki György plébános a Károlyi Ferdinandát ábrázoló kép leleplezése előtt elmondta, az elmúlt években több ólomüveggel szépítették az árpádhalmi kápolnát, most pedig egy mozaikkép került a falára.

Forrás és fotó: Délmagyar.hu/Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria