Százötven éves a római Bambino Gesù gyermekkórház

Kitekintő – 2019. március 20., szerda | 11:15

A Bambino Gesù gyermekkórház alapításának 150. évfordulója alkalmából jubileumi eseménysorozat kezdődött Rómában. Március 19-én a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában tartott ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár – átadva Ferenc pápa áldását.

Az ünnepi megemlékezéssorozat keddi megnyitóján az olasz köztársasági elnök, Lazio tartomány elnöke, a római polgármester és a Bambino Gesù gyermekkórház igazgatója is részt vett.

Parolin bíboros átadta a jelenlévőknek a Szentatya áldását és szeretetteljes üdvözletét. A szentszéki államtitkár hangsúlyozta, hogy az Egyház mindig figyelmet fordít a betegekre; szerető tekintettel, prófétai hozzáállással közelít feléjük. Hozzátette: a betegek látogatása a testi jó cselekedetek közé tartozik, ami minden keresztény közösség kötelessége.

*

A Bambino Gesù volt az első olasz gyermekkórház: Arabella Salviati hercegnő nagylelkű adománya révén alapították a 19. század második felében. Abban a korszakban Rómában és egész Itáliában a felnőttekkel együtt kezelték a beteg gyerekeket a kórházakban. A pápák, akik egymást követték Péter székében, segítették a gyermekek egészségét védő kezdeményezéseket; sokan közülük el is látogattak a kórházban ápolt gyermekekhez.

1985-ben a Bambino Gesù gyermekkórház nemzetközi szinten is elismert intézménnyé vált. A klinikai tevékenység mellett kutatásokat folytatnak és kísérleteket végeznek itt innovatív gyógymódok kifejlesztésére. A római gyermekkórház ma már a világ élvonalába tartozik.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria