Székely János püspök ünnepélyesen megáldja a felújított jáki templomot

Hazai – 2024. április 17., szerda | 14:36

Befejeződtek a jáki Szent György-templom külső és belső helyreállításának, restaurálásának több évig tartó munkálatai – mondta el az MTI-nek április 12-én Sarkadi Márton építész, a Szombathelyi Egyházmegye projektvezetője. A felújított templomot április 21-én, vasárnap, a 10 órakor kezdődő szentmise keretében áldja meg Székely János szombathelyi megyéspüspök.

A templombelső helyreállítása már 2022-ben befejeződött. Azóta elkészültek a homlokzat restaurálási munkálatai is, amelyek közül a legfontosabb a közismert nyugati kapu helyreállítása volt – nyilatkozta az MTI-nek Sarkadi Márton. – Megújult a templomkert, beleértve a sétautakat és a világítás korszerűsítését is.

A felújítás keretében teljeskörűen restaurálták a 13. századi Szent Jakab-kápolnát is – tette hozzá az építész.

A következő lépés a jáki templomhoz kapcsolódó, már kész kivitelezési tervekkel rendelkező látogatóközpont és kiállítótér megépítése, amelynek előkészítéseként április 12-én, pénteken elszállították a Savaria Múzeumból az apátsági templom kapuját díszítő eredeti apostolszobrokat. Ezek közül hármat Jákon, egy a templomhoz kapcsolódó épületben, egy turisztikai pavilonban lehet majd ideiglenesen megtekinteni; a többit a látogatóközpont felépüléséig a Szombathelyi Egyházmegye műtárgyraktárában helyezik el – ismertette a Szombathelyi Egyházmegye projektvezetője.

Ezzel a lépéssel Sarkadi Márton szerint arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy Jákon nemcsak a román kori templom épülete jelent látnivalót, hanem azok a régészeti leletek és egyéb tárgyak is, amelyek bemutatják annak történetét, megvilágítják régészeti, művészettörténeti jelentőségét.

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint kétmilliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye, a látogatóközpont létesítéséhez, amelyhez az apátsági épületek szolgálnak alapul, de egy új nagy kiállítótér is épülne. További több mint 1 milliárd forintra van szükség – mondta el az építész.

A megújult apátsági templomot április 21-én, vasárnap a 10 órakor kezdődő szentmise keretében áldja meg Székely János megyéspüspök.

A szentmisén kerül sor az ICOMOS-díj átadására és az alapító, Jáki Nagy Márton földi maradványainak újbóli elhelyezésére.

*

A Szombathelyi Egyházmegye és Ják Község Önkormányzata a jáki Szent György-templom április 21-i megáldásával kapcsolatban tájékoztatást tett közzé, a következő információkkal:

A 10 órakor kezdődő ünnepi szentmisét megtiszteli jelenlétével Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke. Az esemény kiemelt jellege miatt a templomdombon korlátozottan állnak majd rendelkezésre parkolók. Kérik a település lakóitól, hogy akinek egészségi állapota megengedi, erre a szentmisére gyalog vagy kerékpárral jöjjön. Akik Jákról vagy távolabbról gépkocsival érkeznek, azoknak a település egyéb helyein – így például a faluközpontban, az óvoda környékén, a temetőnél vagy az önkormányzati étkező mellett – lesz lehetséges a parkolás.

A templomot és környékét a szentmisét megelőzően biztonsági átvizsgálásnak vetik alá. Ennek okán a templomkertbe és a templomba csak 9 órától lesz lehetséges a belépés.

Körülbelül 9.45-kor a templom déli kertjébe vezető Folnay-kaput lezárják az érkezők elől, ettől az időponttól a templomba sem lehet már bemenni. Akik ezt követően érkeznek, a lépcsőn vagy a „szekérút” melletti nagykapun tudnak a kertbe bemenni. A templomon kívül a kertben kivetítést és hangosítást biztosítanak a szervezők.

Az ünnepnapon – a szentmisét követően 16 óráig – díjtalanul körbesétálható és megtekinthető a felújított templom és a kápolna. Ják Község Önkormányzata a helyi civilekkel, az egyházközséggel és a Karitasszal összefogásban pogácsával és frissítőkkel szolgál a vendégeknek.

A Szombathelyi Egyházmegye és Ják Község Önkormányzata mindenkit szeretettel hív a felújított Szent György-templom püspöki szentmisével történő megáldására.

Videó: Vas megye YouTube-oldala

Forrás: MTI; Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Dömötör Csaba országgyűlési képviselő Facebook-oldala/Magyar Építők

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria