Személyesen megélt egyháztörténelem a Váci Egyházmegyében – Pódiumbeszélgetés Bábel Balázs érsekkel

Nézőpont – 2023. augusztus 23., szerda | 17:42

A Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport idén augusztus 3. és 5. között, immár kilencedik alkalommal Kalocsán rendezte meg hagyományos nyári egyháztörténeti konferenciáját és tudományos programját, a Fraknói Nyári Akadémiát. Ezúttal Bábel Balázs érsek számolt be 1969–1989 közötti váci egyházmegyei szolgálatáról.

Az augusztus elején Kalocsán megrendezett Fraknói Nyári Akadémia ismét alkalmat teremtett a személyes történelem megismerésére. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek váci egyházmegyés papi életútján keresztül ismerhette meg a főként pázmányos hallgatóság az államszocializmus „egyházpolitikáját”, a represszió és az ellenállás változatos és tanúságteli eseményeit.

Az érsek felidézte gyerekkora emlékeit, a gyóni plébános megveretését 1956-ot követően, kapcsolatát Tabódy Istvánnal, a kecskeméti piarista éveket, különösen osztályfőnöke, Dobos Jenő hatását. Az egri, a központi szemináriumi évek, a kápláni állomáshelyek (Valkó, Tóalmás, Tápiószecső, Budapest-Pacsirtatelep) eseményeinek, tapasztalatainak megosztása egy mára már letűnt korszakot tártak a résztvevők elé. Különösen érdekes volt a beavatás a Regnum Marianum közösség illegális szervezkedési titkaiba, valamint a személyesen ismert főpapok: Brezanóczy Pál, Kovács Vince és a szentelő Endrey Mihály alakjának megidézése.

A pódiumbeszélgetés, melynek moderátora Tusor Péter volt, teljes egészében megtekinthető a Fraknói Kutatócsoport YouTube-csatornáján

Korábban két püspök volt már résztvevője hasonló alkalomnak. Bosák Nándor emeritus püspök 2016-ban idézte fel egri főegyházmegyés papi életútját az 1950–1970/80-as évekből, illetve a debrecen-nyíregyházi egyházmegye alapításának időszakát. A beszélgetés ITT látható. 

Várszegi Asztrik püspök, emeritus főapát Legányi Norbert 1958–69 közötti főapáti időszakáról szóló előadásában idézett fel számos személyes tapasztalatot 2021. augusztus elején

Forrás: Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport

Fotó: Oláh Róbert és Kanász Viktor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria