Szent Gellért Ifjúsági Találkozót tartottak Szegeden

Kishírek – 2023. október 3., kedd | 10:51

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Ifjúságpasztorációs Irodája szeptember 30-án rendezte hagyományos Szent Gellért Ifjúsági Találkozóját, amire 13–18 év közötti fiatalokat vártak. A „Kelj föl!” mottójú fesztivál programjait az alsóvárosi ferences kolostorban és a Karolina Általános Iskolában tartották meg, ahol közös imádkozás, kiscsoportos foglalkozás, versenyek és flashmob tánc várta a résztvevőket.

Évente egyszer, a Szeged-Csanádi Egyházmegye védőszentjére emlékezve szervezik meg Szegeden, szeptember végén az egész egyházmegye területén élő fiatalok számára a Szent Gellért Ifjúsági Találkozót. A napon a fiatalok előadásokon, csoportfoglalkozásokon és játékos foglalkozásokon vehetnek részt. Minden évben egy meghatározott témára építik a napot. Már egyetemisták számára is megnyitották a találkozót külön előadásokkal, és az egyetemista korosztálynak megfelelő műhelyfoglalkozásokkal.

A résztvevők reggel egy közös imával kezdték a napot az Alsóvárosi Templomban. Majd tanúságtételek és előadások, utána pedig kiscsoportos foglalkozások következtek. Ez utóbbi a lelke a napnak, hiszen kisebb csoportokban tudnak leginkább beszélhetni, megnyílni, vagy éppen játszani a fiatalok – mondta Serfőző Levente oktatási helynök. – A nap csúcspontja a szentmise volt, amin most egy ifjúsági zenekar is fellépett. A fiatal tanúságtevők arról meséltek a hallgatóságnak, hogy miként változott meg az életük Jézus által. Mindhárman egy megtartó közösségre támaszkodhattak ‒ és teszik ezt a mai napig ‒, amely kiemelte őket az akkori élethelyzetükből.

A „Kelj föl!” mottójú fesztivál programjai nem csak az alsóvárosi ferences kolostorban, hanem a Karolina Általános Iskolában is zajlottak.

Ugyancsak az egyházmegye szervezésében zajlott egészen hétfőig a Szent Gellért Nemzetközi Zenei Fesztivál. Ezt Robert Bachmann svájci zeneszerző-karmester alapította 2008-ban Kis-Rigó László szeged-csanádi püspökkel közösen. Az évek alatt a fesztivál kiemelt figyelmet fordított a kiemelkedően tehetséges fiatal nemzetközi és magyar játékosok támogatására is. Yoon Kuk Lee zeneigazgató, a salzburgi Mozarteum Zeneművészeti Egyetemen betöltött tanári állásának köszönhetően könnyen hozzáférhetett számos nemzetközi tehetséghez, többek között koreai, orosz, lengyel, kínai, osztrák, olasz, japán, amerikai és más országokból, míg a híres televíziós komolyzenei műsor, a Virtuózok olyan magyar tehetségeket mutatott be, mint Boros Misi, Szauer Bianca, Balázs-Piri Soma.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye; delmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria