Szent Margit fohásza – Új szoborkompozíció került a győri Püspökvár udvarába

Hazai – 2020. szeptember 15., kedd | 20:58

Veres András megyéspüspök szeptember 14-én, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén megáldotta Borza Teréz Ferenczy Noémi-díjas porcelán- és szobrászművész Szent Margit fohásza Magyarországért című szoborkompozícióját, amely a győri Püspökvár udvarában kapott helyet.

A süttői mészkőből és carrarai márványból készült műalkotást Prokopp Mária művészettörténész mutatta be. Az eseményen közreműködött Bélyei Adél hárfaművész, Bognár Krisztina énekművész, valamint Sunyovszky Sylvia előadóművész.

Árpád-házi Szent Margit égi születésnapjának 750. évfordulóját ünnepeltük idén, január 18-án. Prokopp Mária úgy fogalmazott, Szent Margit Istenre mint sziklára építette életét. Erre utal a kemény, élesen faragott, szabályos márványtest a három ív alatt. A szabályok, a napirend pontos betartása, a feltétlen engedelmesség, a mindenkori megbocsátás jellemezték Margitot, a lángoló szerelemmel adott válasz az őt végtelenül szerető Istennek.

A fehér márvány ugyanakkor utal a domonkosok fehér szerzetesi ruhájára is, de még inkább jelzi a feltámadt, megdicsőült testet, amely teljesen tiszta és fénylő, amelynek nincsenek térbeli és időbeli korlátai.

Prokopp Mária emlékeztette a jelenlévőket, hogy nem a Szent Margit tiszteletére létrehozott szoborkompozíció Borza Teréz első Győrben található alkotása, ugyanis szintén az ő keze munkáját dicséri a porcelán örökmécses a Nagyboldogasszony-székesegyház Héderváry-kápolnájában, Boldog Apor Vilmos püspök szarkofágja mellett, amely a vértanú püspök hősiességének jelképe 1996 óta.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Ács Tamás; Németh Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria