Szentmise Esterházy János boldoggá avatásáért Ipolyhídvégen

Külhoni – 2024. április 15., hétfő | 16:25

„Hogy Magyarország ezer éven át fennmaradt, ahhoz a magyar erények nem lettek volna elegendőek, ahhoz Isten áldására is szükség volt. Mostani helyzetünkben is ápolni kell mindent, ami szorosabbá teszi kapcsolatunkat Istennel.” Április 3-án a felvidéki Ipolyhídvég templomában Isten szolgája Esterházy Jánosért mutattak be szentmisét, hogy mielőbb a boldogok sorában tisztelhessék a mártír politikust.

A szentmise főcelebránsa az érsekvadkerti esperesi kerület volt esperese, Tóth Ferenc rétsági plébános volt, aki sokat tett azért, hogy Mindszenty hercegprímást is majd a boldogok között tisztelhessük.

A szentbeszédet Vagyóczky József nyugalmazott esperes mondta, aki már négy éve lelkes támogatója Esterházy János boldoggá avatása ügyének. Beszédében nagyszerűen világította meg a mártír politikus sorsát.

A jelenlévőknek a szervezők kis ajándékműsorral kedveskedtek: Lőrincz Sarolta Aranka, a Magyar Kultúra Lovagja szép énekével bűvölte el a híveket, Hrubik Béla publicista pedig, szintén a Magyar Kultúra Lovagja, Dávid Zsuzsa imáját mondta el, majd az Esterházy Jánossal kapcsolatos fejleményeket osztotta meg a jelenlévőkkel. (Esterházy János posztumusz kapta meg a Magyar Kultúra Lovagja címet 2015-ben.) Az Ipolybalogról származó helyi plébános, Gyurász Pál szeretetvendégségre hívta meg a jelenlévőket, mely finomságokat az egyházközség hölgytagjai készítettek.

Jó volt látni, hogy a település polgármestere is megtisztelte a rendezvényt és együtt imádkozott, majd beszélgetett a jelenlévőkkel. Jelen volt a besztercebányai képviselő, Jámbor László is.

A közelmúltban adták át az Ipolyon átívelő hidat, mely Hídvéget köti össze Drégelypalánkkal. Milyen nagyszerű lett volna, ha a hidat Esterházy Jánosról nevezték volna el, akinek célja volt a nemzetek közötti hidak építése.

Megköszönve Gyurász Pál plébánosnak, hogy befogadta a több mint három éve tartó sorozatot, a szervezők szeretettel várják, hogy átjöjjenek a hídon, és találkozzanak a következő közös ima és szentmise alkalmával Drégelypalánkon május 1-jén 18 órakor.

Szöveg: Gréczi László, a Magyar Kultúra Lovagja

Fotó: Vojtek Vincent

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria