Szentmisét mutattak be Esterházy János boldoggá avatásáért Varsóban

Kitekintő – 2023. március 21., kedd | 16:25

Gróf Esterházy János felvidéki szent életű politikus boldoggá avatásáért, szellemi örökségének beteljesedéséért, valamint a közép-európai nemzetek közötti megbékélésért mutatott be szentmisét március 19-én, vasárnap a lengyel fővárosban Kazimierz Nycz bíboros, varsói érsek.

A varsói Ursynów negyedben álló boldog Gielniówi Ulászló (Wladyslaw z Gielnowa)-templomban celebrált szertartás homíliájában Nycz bíboros kiemelte: Isten szolgája Esterházy János személyiségében meg lehet mutatni a mai politikusoknak, a közélet embereinek, a fiataloknak, a hit miképp ihletheti életüket.

A szentmisét Esterházy János boldoggáavatási perének posztulátora, az Egerben szolgáló lengyel minorita atya, Pawel Cebula koncelebrálta, aki hangsúlyozta: Esterházy élete „Jézus útját mutatja, az önmagát másokért, az ellenségekért is feláldozó élet útját”.

A szentmise előtt Esterházy János életének és munkásságának szentelt kiállítást nyitottak meg a templom előterében, és megkoszorúzták a szentélynél a 2011-ben emelt Esterházy-emlékművet.

A mártír grófnak szentelt misét mutattak be vasárnap a nyugat-lengyelországi Wrocławban is. A Kovács Orsolya Zsuzsanna, Magyarország nagykövete részvételével megtartott wrocławi ünnepség az 1848-as magyar forradalom évfordulójához, valamint a március 23-i lengyel–magyar barátság napjához is kapcsolódott, ez alkalomból előadásokat és komolyzenei koncertet rendeztek a helyi lengyel–magyar társulat és a wrocławi magyar alkonzulátus társszervezésében.

A vasárnapi lengyelországi Esterházy-szentmiséket a magyarországi Reconciliatio Esterházy János Egyesület kezdeményezte. Az egyesület szervezésében március 25-én, szombaton a Szent Efrém Férfikar Faragó Béla és Cziglényi Boglárka In Memoriam Servi Dei Esterházy János című miseoratóriumát adja elő a varsói Keresztes Szent János-bazilikában. A mű ősbemutatója tavaly szeptemberben, Esterházy 2017-es újratemetésének évfordulóján volt a zoboralji Alsóbodokon. Az oratórium szövege a gróf börtönleveleit és imádságait, valamint testvére, Mária naplórészleteit kapcsolja össze a katolikus szentmise latin szövegpasszusaival.

Esterházy János (1901–1957), aki apai ágon a galántai gróf Esterházy családból származott, anyja, Elżbieta Tarnowska grófnő révén kötődött Lengyelországhoz. A boldoggáavatási eljárás 2019. március 25-án a krakkói főegyházmegyében indult el Marek Jędraszewski érsek-metropolita kezdeményezésére.

Forrás: MTI

Fotó: Varsói Főegyházmegye 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria